A Pilateshez és a jógához lazának kell lenni, vagy pont ettől leszel hajlékony?! Tévhitek és igazságok

Ha nem vagy laza, akkor nem érdemes jógázni vagy Pilatesre járni? Dehogynem! Aki nem hajlékony, éppen ezekkel a sportokkal fejlesztheti hajlékonyságát.

Wallpaper woman, pose, yoga, posture, stretching images for desktop,  section спорт - download

A Pilates és a jóga gyakorlatai az izmok felpumpálása nélkül erősítenek, a hosszúkás, szálkás, nőies izomzat kialakítása mellett pedig a hajlékonyságot is növelik. Ám a gyakorlatokat rendszeresen kell végezni ahhoz, hogy a hajlékonyság és a szép tartás megmaradjon: ha abbahagyjuk, egy idő után az izmok rugalmassága is csökkenni fog. Nem véletlen az sem, hogy a Pilates a táncosok kedvelt sportja: nekik aztán igazán szükségük van az erőre és a rugalmasságra! A Pilates tornagyakorlatok segítségével megnő az izmok és az ízületek állóképessége, csökken a sérülékenységük, illetve egy esetleges sérülésnél gyorsabb a regenerálódásuk. Betegségek után is remek rehabilitációs módszer, mivel az adott ízületeket, izomcsoportokat kímélve erősödik a test. Nincsen felesleges megterhelés, lerövidül a rehabilitációs időszak, meggyorsul a felépülés műtétek után.

Nagyon fontos nézőpont, hogy az adott ízületnek mekkora a mozgástartománya. Két megközelítés létezik a fejlesztés során, nevezetesen a dinamikus és statikus nyújtás, amely két különböző eredményhez vezet. Ahelyett, hogy belevetnéd magadat és egyből megnézel egy jóga videót, helyette inkább állíts fel magadnak apró célokat, amelyeket fokozatosan el tudsz érni. Ne feledd, semmi sem lehetetlen, csak idő kell, hogy a tested hozzászokjon az új irányokhoz!