Ilyen volt a legelső Ring Run futóverseny: Katus Attilával, hőségriadóval, és foci VB döntővel

Az első Ring Run futóverseny időpontja 2018-ban kompromisszumokat követelt, nem volt ideális, de így is bőven 1200 induló jött el a Hungaroringre. Sajnos nem volt más szabad idősáv, csak a foci VB döntő napján, délután, amikor az év egyik legmelegebb napja volt. De volt itt minden, lendületbe hozó professzionális bemelegítés, izgalmas sprintek, hősies küzdelmek. Érdemes visszatekinteni erre a versenyre is.

Azt gondolhatnánk, hogy nehéz megtölteni egy ilyen hatalmas teret, mint a Hungaroring, de vasárnap délután, a foci VB döntő idején is több mint ezren jöttek el sportolni. Jó érzés volt látni, hogy ilyen sok ember számára jelent hasznos időtöltést a testmozgás. Elszántságuk már a verseny előtt kézzelfogható volt, sokan érkeztek órákkal a start előtt. A köztes időt mindenki nézelődéssel, a Hungaroring felfedezésével töltötte, hiszen most be lehetett járni azokat a helyeket is, amik amúgy szigorúan megközelíthetetlenek. A Paddock Klub teraszáról lehetett nézni a Ring24 befutóját. Itt Bernard Charles „Bernie” Ecclestone-on kívül sok sztár megfordult már. Naomi Campbell itt billegett tűsarkújában, és Sylvester Stallone is feszített már ezen a teraszon. De most akár a legfiatalabb szurkolók is birtokba vehették a milliárdosok lelátóját.

A Ring24 versenyt követően lehetett csak átépíteni a pályát, futásra optimalizálni az időmérést, kihelyezni a frissítőpontokat és a hangtechnikát, ezért csupán a rajt előtt 20 perccel léphettek rá a versenyzők az aszfaltcsíkra. A bejárat megnyitása után jött a következő meglepetés. Megszeppent gyerekekhez hasonlóan bátortalanul léptek a legendás pályára a nevezők. Úgy tűnt, még mindig tud újdonságot okozni a szabad bejutás lehetősége. Azért pár perc alatt megtelt a célegyenes, és kezdődhetett a „warm-up session”. Katus Attila bemelegítője óriási sikert aratott. Hatalmas élmény volt nézni a rajtrácson álló tömeg szinkronizált mozgását, mindenki árnyékként követte le Attila gyakorlatait. El kell ismerni, a Pécsi Sasok ikonikus sportolója nagyot tolt, nem hiányzott a dinamika, erőt sugárzó lendülettel nyomta végig a bemelegítést. Ez a lendület gyorsan átragadt a futókra is, akik a warm-upot követően éhes oroszlán módjára rontottak rá a felvezető autóra, amit viszont nem lehetett megelőzni. A lépésben haladó villanyautót kellett követni egészen az első kanyar kijáratáig. Az első sorokban startoltak nagymenők – már ekkor lehetett sejteni, kik harcolnak majd a dobogós helyekért.

Amint kiállt a Safety-Car, elszabadult a mezőny, rohanni kezdett mindenki. Persze a hármas kanyar utáni emelkedő már nyugalomra intette a rohanógépeket, itt a pulzusszámot fel lehetett vinni a maximális tartományba. Akit ez meglepetésként ért, aki itt elsavasodott, az már el is felejthette a győzelmi esélyeket. De a nagy tömeg nem medálokért és oklevelekért jött ki Mogyoróra, a legtöbben elsősorban az élményt keresték.

Az első kör végén jött az újabb döbbenet. Szurkolók hangjától lett hangos a célegyenes. A taps és a biztatás a szpíkert és zenét is túlharsogva jutott el a versenyzőkhöz, akik lelkes integetéssel viszonozták a bekiabálásokat. Nem gondoltuk, hogy ilyen sokan kijönnek szurkolni, rengetegen voltak a Gold Tribün lelátóján.

És a befutó! Hiába volt 36 fok, ami ott inkább 50-nek érződött, úgy, hogy a cipők talpán átsütött az aszfalt melege. Hiába kellett leküzdeni több meredek és kínzóan hosszú emelkedőt. Hiába veszített mindenki több folyadékot, mint egy Formula 1-es pilóta az 1984-es America GP-n. Hiába égtek pirosra a napvédő faktorok nélkül futók. A célban boldog arcokat láttunk! A családtagok is közvetlen közelről ünnepelhettek, gyakorlatilag a célvonalig bejöhettek a hozzátartozók, nem volt a máshol megszokott lezárt zóna. Ezért volt olyan sok nyakbaugrásos örömködés, gyerekkel, családdal befutás, Facebook/Instagram-gyanús szelfi.

A 12 km-es és 21 km-es távok befutójánál pedig az jutott eszünkbe, ez a Hungaroringen rendezett futóverseny az igazi sportértékű tömegsportesemény. Ha nem állna szigorú védjegyoltalom alatt az ókori görög városállamról elnevezett rendezvény, akkor a Ring Run futóversenynek is adhatnánk hasonló becenevet, hiszen ez a vasárnap most valóban a melegről, a kitartásról, a határok feszegetéséről szólt, itt mindenki megküzdött a célba érkezésért.

Érdemes már most feljegyezni a naptárba a dátumot 2020.08.20, hiszen idén még inkább igaz lesz, hogy:

Az autósport szerelmeseinek kötelező.

A saját határaikat feszegetőknek jó alkalom a megmérettetésre.

Az élményt keresőknek pedig egy egyedülálló lehetőség.

Gyorsan vagy lassan, egy km az egy km, de nem mindegy, hol futod. Ring Run Race.

információ/nevezés:

http://ringrun.sport4you.hu/

Kővári Sándor