A tavaszi futóversenyek és tömegsport rendezvények elmaradtak. De mikor nevezhetünk újra? Mikor lesznek először versenyek?

A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások alatt nagyon sokan kezdtek sportolni. A szabadidős sportok hatalmas lendületet kaptak. A sportolók motivációi között a legfontosabb a kitűzött célok elérése, ami általában egy verseny teljesítését jelenti. A tavaszi versenyek elmaradása, és a most kezdők miatt nagyobb bázissal számolhatnak a versenyek szervezői. De mikor lesznek tömegsport rendezvények? Mikor nyitnak a nevezések? Milyen célokat tűzzünk ki a felkészülésünkhöz? 

Olympian Steve Cram to run Hamsterley Forest trail race — Trail ...

Az amatőr futók, kerékpárosok, triatlonisták és más szabadidős sportolók furcsa helyzetbe kerültek az utóbbi időben. Bár a sportlétesítmények bezártak, és csak egyedül tudtak edzeni, de több idő jutott az edzésekre, a testmozgásra. Ezért sokan talán legjobb formájukat érték el, de nincs hol bizonyítani, minden versenyt töröltek vagy halasztanak. Azok akik meg most kezdték a rekreációs testmozgást kitűznék a célt, az első nagy kihívást, de nem tudják mire számítsanak, milyen versenyt fognak idén megrendezni.

A hazai tömegsport rendezvényekre általánosan elmondható, hogy semmi nem biztos, bármi, bármikor változhat. Az utóbbi hetekben felgyorsultak az események, a jogalkotó folyamatosan enyhíti a korlátozásokat, talán a rendezvényekre vonatkozó szigorítások is sorra kerülnek a közeljövőben. De a jelenlegi jogi szabályozás is megkavarhatja a helyzetet, hiszen nézők nélküli sportrendezvényeket szervezhetnek bárhol az országban, de a tömegsport versenyek nehezen vihetők be egy lezárt létesítménybe. Bár erre is van példa, hiszen bejelentették a szervezők, hogy zártpályás, nézők nélküli mountainbike versenyeket tartanak egy kemping területén. Tehát van lehetőség, de sokkal nehezebben, nagyobb költséggel kivitelezhető egy ilyen esemény.

A legvalószínűbb forgatókönyvek szerint augusztus 15. után próbálja majd minden szervező megtartani az elmaradt versenyeit, ami verseny túlkínálatot fog okozni. A népszerű események nevezési listái hamar be fognak telni, de sajnos nem lehet egyszerre mindenhol ott lenni. Egy amatőr sportolónak a regenerálódás fontos, akár több hét szünet is szükséges két verseny között.

Érdemes folyamatosan figyelni a hazai eseménynaptárakat, versenyszervezők oldalait, hamar fel fognak gyorsulni az események ha az elmúlt hetek lazításai folytatódnak. A Mozgásvilág online outdoor magazin cikkét ajánljuk első körben. Az interjúkat tartamazó írás bemutatja a jelenlegi helyzetet, több érintett szervező is nyilatkozik a témában.

De nem csak versenyekben találhatunk motivációt, a sport rengeteg örömöt tud adni. Aki most kezdte az folytassa ugyanazzal a lendülettel, hiszen lesznek versenyek amiken bizonyíthatunk. Azok akik már túl vannak az első versenyeiken tudhatják jól, a felkészülés közben is folyamatosan átlépjük saját határainkat, minden napra találhatunk új kihívást.

 

 

Forrás: https://www.mozgasvilag.hu/futas/hirek/mikor-lesznek-vegre-versenyek