A görkorcsolyázás szórakoztató sport, és közlekedésre is használhatjuk. Így tanulj meg görkorizni!

A görkorcsolyázás remek sportprogram, egyedül is élvezetes szabadtéri testmozgás, és hatékony közlekedési eszköz. Tavasszal megnő a görkorisok száma a városban, de talán most, a koronavírus-járvány okozta megváltozott élethelyzetünkben még többen gondolkoznak felszerelés vásárláson. Mielőtt elkezdenénk az első gurulást, nézzük át a legfontosabb tudnivalókat, mert nem lenne jó most a görkoris sérüléseink kezelésével terhelni az egészségügyi rendszert.

Még mielőtt hozzáfognánk ezen szórakoztató sporthoz, néhány alapvető tulajdonságát kell tisztáznunk.

  • Félelem: nem kell félni, helyes technikával biztonságosan lehet használni, de mindig legyünk elővigyázatosak
  • El fogunk esni a tanuló időszakban, ezért gépjármű forgalomtól mentes helyen gyakoroljunk
  • Mivel lesz esés, a védőfelszerelés KÖTELEZŐ!
  • Megállási és fékezési rutin nélkül ne menjünk utcára, ezzel kezdjük a tanulást

A védőfelszerelésekről:

A sérülések megelőzése: A kezdők mindenképpen használják a védőket! A felmérések szerint a görkoris sérülések 37%-a a csuklót és az alkart érinti! A csuklóvédő a csuklótörés kockázatát 90%-kal csökkenti, a bukósisak viseletével pedig megelőzhetjük a fejsérülések 85%-át. Védőfelszerelést beszerezhetünk a legtöbb olyan üzletben, ahol görkorikat vagy gördeszkákat árusítanak. Azonban óvakodjunk a szupermarketekben kínált olcsó bóvlitól, ezek kényelmetlenek lehetnek és hatásosságuk is kérdőre vonható. Ez az állítás a görkorikra különösen igaz!

Az eleséstől való félelem legyőzésének a legfontosabb eszköze maga a védőfelszerelés: Hamar rá lehet jönni, hogy a kipárnázott térdvédőre ráesve kb. úgy érezzük a talajfogást, mintha egy puha szivacsra estünk volna! És ez sokal többet ér annál, minthogy aggódnánk amiatt, hogy hülyének néznek. Aki még így is fél, az tanuljon a jégkorongozóktól: nem véletlen vannak mindenütt kipárnázva!

A fékezésről:

A fékezés megtanulását rögtön akkor kell elkezdeni, amikor az előre haladást gyakoroljuk, különben könnyen kellemetlen helyzetbe kerülhetünk. Mielőtt emberekkel teli helyre gurulunk, ezeket mindenképpen el kell sajátítani! A kezdők számára megoldás lehet a kori hátuljára szerelt féktuskó, de ezen eszköz a későbbiekben inkább zavaró, ezért ennél hatásosabb fékezési technikákra van szükség. (T-stop, hóeke, szlalom, hirtelen kanyarodás). A gyakorlásra a legalkalmasabb hely egy üres parkoló, aszfaltos focipálya vagy egy zsákutca lehet. A lényeg az, hogy legalább két oldalán legyen valami korlát vagy fal, aminek neki lehet támaszkodni. Addig gyakoroljunk nyugodt helyen, amíg reflexszerűen meg nem tudunk állni és az irányváltoztatás sem okoz már nehézséget. Ha ezeken túltettük magunkat, a görkorizás már élvezetes időtöltés lesz, és alig fogjuk várni, hogy időnk legyen rá megint!

 

forrás:  http://gorkori.uw.hu