A stressz és a sport ugyanolyan, kezeld ugyanúgy!

Zavar a stressz? Fogd fel úgy, mint egy kihívást, küzdd le, mint egy edzést! Plusz erőt ad utána a győzelem érzése!

Képtalálat a következőre: „stress depression”

 

Sokszor elhatározzuk, nem engedjük, hogy stresszesek legyünk, nem kapjuk fel a vizet és nem leszünk feszültek. De most komolyan: annyira akarjuk a stresszmentes életmódot, hogy már az önmagában idegessé tesz sokunkat, hogy egyáltalán van feszültség az életünkben. Ezzel még meg is nehezítjük magunknak a helyzetet! Ahelyett, hogy szembenéznénk a szituációval, hogy a mindennapos stressz legalább kis mértékben, de hozzátartozik az életünkhöz, az önsajnálatba menekülünk. Mi lenne, ha a nehezebb, feszültebb napokat egy intenzív edzésként élnénk meg? Így le lehet győzni a stresszt!

A stressz a fejben kezdődik

 

Nem kérdés, a túl hosszúra nyúló munkaórák, esetleg családi vagy párkapcsolati gondokkal fűszerezve, okozzák a leginkább a stresszt. Sok esetben azonban már fejben is gondjaink vannak: a tudat, hogy most stresszesek vagyunk, legalább annyi dühöt ébreszt bennünk, mint a konkrét túlóra. Persze ez igazán emberi reakció, de attól még nem helyes!

 

A stressz és a sport ugyanolyan, kezeld ugyanúgy!

Használd a sportbeli tapasztalataidat!

 

Túléltél már egy kőkemény crossfit edzést? Megmásztál már egy olyan hegyet, aminek a tetejét sem láttad lentről? Lefutottál már akkora távot, hogy magad sem gondoltad volna? Ezeknek az eredményeknek három fázisa van.

 

Az elején nagy elánnal vetetted bele magad, a közepén nagyon nehéz, a végén pedig igazán büszke lehettél magadra! Emellett egyik sem tartott örökké, bármibe kezdünk, annak van egy célja, egy vége.

Ugyanígy van ez a stresszel is: hullámokban tör ránk, gyakran nagyon kemény, de nem tart örökké, ha sokszor úgy is érezzük!

Ahogy a sportban: győzd le magad, győzd le a stresszt!

 

A stressz, ahogy a sport is, rendkívül kimerítő mind mentálisan, mind fizikálisan. A nagy különbség, hogy a sportot, mint pozitív kihívásokat kezeljük, míg a fesztültséget negatív nyomásként éljük meg. Itt tudsz igazán változtatni: gondold máshogy! Próbáld meg ugyanúgy megközelíteni, mint egy akadályt, amit nagy elánnal megközelítve, kitartással le tudsz győzni! Ha pozitívan próbálod felfogni az előtted tornyosuló feladatokat, akkor könnyebben leszel túl rajtuk, sikerként éled majd meg, ha végeztél. Plusz motiváció mindehhez, hogy a környezeted, a családod látni fogja a változást a viselkedésedben, a ráncok kisimulásában és abban, hogy láthatóan jobban fogod érezni magad!