Hétvégén ezrek futnak majd Budapesten, néhány tanács az indulóknak

 A verseny szervezői sok információval látják el a nevezőket, így hasznos tanácsok is olvashatóak az információs oldalakon. Mivel csak hosszabb keresgélést követően lehet eljutni a részletekhez, most csokorba szedtük nektek a legfontosabbakat.

Mit tegyünk?

Ügyelj a kellő kipihentségre az utolsó héten. Jobb alul-készülten indulni egy versenyen mint túl-edzetten. Az előbbi esetben mindig találsz valahol még több energiát, az utóbbiban ha egyszer vége akkor vége.
Gondosan nézd át a felszerelésedet. Teríts ki mindent magad elé 3-4 nappal a verseny előtt. Így tudni fogod, hogy semmit nem felejtesz el.
Fuss egyet (könnyedén!) a verseny napja előtt. Két-három kilométer nem fogja kimeríteni az energia tartalékaidat és fellazítja a feszültséget vagy verseny előtti izgalmat, amit esetleg érezhetsz.
Fogyassz el egy jól kiegyensúlyozott vacsorát a verseny előtti napon. Ez általában fehérjéket, szénhidrátot és egy kevés zsírt jelent. Egy kis desszert is jót tesz.
Oszd fel a versenyt darabokra, pl. 5 kilométerekre, hogy érezd az előrejutásodat
Maradj meg egy egyenletes tempónál amiben biztos, hogy végig tudsz futni. Viselj karórát és ne hagyd, hogy az izgalmak nagyon elvonják a figyelmedet.Gondosan tervezd meg az utazást mind a versenyre mind a rajtvonalhoz, így elkerülőd a kapkodást és a pánikhangulatot.

Mit ne tegyünk?
Ne terelje el a figyelmed a rajt körüli izgalom, hogy aztán túl gyorsan kezdj és „meghalj” egy későbbi időpontban. Mindig sokkal jobb ha Te hagysz le másokat a táv fele után mint ha állandóan téged hagynak le. Tartsd a saját tempódat.
A verseny előtti napon ne legyél egész nap talpon, vásárolgatva vagy kirándulgatva. Erre könnyen rááll az ember ha nagyvárosi maratonokról van szó, kiváltképp ha egy baráttal van. A megelőző napot vedd lazára.
Ne viselj bármilyen friss felszerelést, főleg ne új cipőt. Minden futóeszköz amit a versenyre viszel már a verseny előtti napokban legyen kipróbálva és letesztelve.
Ne igyál túl sokat a verseny alatt vagy után. Szopogass el egy pár korty vizet minden állomáson de ne túlozd el. Soha ne próbálj ki olyan szőlőcukrokat vagy ilyen tartalmú terméket ha még előtte nem próbáltad ki edzés közben.

 

forrás: futanet.hu