Eredményt, egészséget szeretnél? Nevess újra!

Sokat foglalkoztunk már az életmódváltás előnyeivel, oldalunkon mindig azokat a sportos lehetőségeket helyezzük fókuszba, amiktől egészségmegőrző és javító eredményt várhatunk. De vannak más említésre méltó opciók, Semmi sem szebb és egészségesebb, mint a nevetés! Miután egyre ritkábban nevetünk, íme, néhány ok, amiért gyakrabban kellene!

 

Mikor nevettél utoljára egy igazán nagyot? Ha tegnap este, már az is túl rég volt. Kutatások bebizonyították, hogy minél gyakrabban nevetünk szívből, annál nagyobb hatással bír a mechanizmus. A nevetés ugyanis nemcsak jókedvet csinál, hanem egészségesebbek és boldogabbak is leszünk tőle!

Nevess, és maradj egészséges!

A nevetéskor erősödik a jó közérzetünk, izgatottá válunk. Ezen felül csökken a fájdalomérzet és erősödik az immunrendszer. Egy-egy nagyobb hahotát követően több védekező anyag kerül a vérünkbe, olyanok például, amik a megfázástól is védik szervezetünket. Mindemellett a nevetés segít az anyagcsere szabályozásában, és felszabadítja a boldogságot okozó endorfinokat a testünkben. Boldog gyerekek, ahogy mondani szokták, nem véletlenül: a kicsik naponta nagyságrendileg négyszázötvenszer nevetnek, míg a felnőttek körülbelül tizenötször.

Nevess már!

Gyakran halljuk ezt, de miért is nevetünk kevesebbet? Az ok legtöbbször, hogy saját magunkat és másokat is túl komolyan veszünk, vagy épp túl sokat rágódunk mindenen. Túl sokat töprengünk és ha őszinték szeretnénk lenni, gyakran olyan dolgokon is tépelődünk, amiknek se értékük, se értelmük.

Tanuljunk nevetni

Ahhoz, hogy a nevetés jótékony hatásait élvezhessük, nem kell feltétlenül szívből jönnie. Már az is segít, ha a szánk szélét felemeljük és így maradunk körülbelül egy percig. A mosoly jelzi az agynak, hogy valamilyen jó, szép vagy boldog dolog történik és a mechanizmus működésbe kezd.