Iszol te eleget? Íme, a dehidratáció kilenc tünete!

Testünk több mint felét víz alkotja. Egy átlagos napon legalább másfél-két liter folyadékot kell bevinnünk szerveztünk egészségének megtartásához. Ebbe azonban nem tartozik bele az a folyadékmennyiség, amit egy edzés során elvesztünk. Azt is pótolni kell!  Sajnos sok esetben nem érzünk szomjúságot, még akkor sem, amikor a dehidratáció több tünete is jelentkezik rajtunk. Ezért fontos ismerni a tüneteket!

Képtalálat a következőre: „running Girl drink water”

 1. Szomjúság
  Ez a legalapvetőbb jelzés, nincs rajta mit magyarázni… Ha szomjas vagy, igyál!
 2. Fejfájás
  A fejfájásra legtöbbször azonnal fájdalomcsillapítóval reagálunk. Pedig sok esetben a dehidratáció okozta fejfájás hatékonyan és azonnal megszüntethető egy jó pohár víz vagy tea elfogyasztásával.
 3. Koncentrációs zavarok
  Az agyunk kétharmada víz. Dehidratáció esetén ezért is jelentkeznek koncentrációs zavarok. Elegendő utánpótlás híján nem működünk megfelelően!
 4. Sötét színű vizelet
  A vizeletünk elszíneződése is jelzi, ha nem iszunk eleget. Az egészséges vizelet színe világos sárga, azonban dehidratáció esetén sötétebb színbe fordul.
 5. Száraz bőr
  Ha nem viszel be elegendő folyadékot, az a bőrödön is látszani fog. A folyadékot a szervezetünk mindig a létfontosságú szervekhez szállítja először, a bőrnek várnia kell a sorára. Ha túl soká kell várnia, kiszárad, sérülékenyebbé válik.
 6. Székrekedés
  Bizony, akármilyen fura, de a székrekedés is a dehidratáció egyik fontos jele lehet!
 7. Kábaság
  A kábaság leggyakoribb oka vérnyomásproblémákban keresendő. A dehidratáció következtében vérünk besűrűsödik, keringésünk lelassul. Ez szédüléshez, kábasághoz vezet.
 8. Fáradtság, levertség
  Emellett a dehidratáció a metabolizmusunkat is lassítja, ami kihat éberségünkre és közérzetünkre is.
 9. Izomgörcsök
  Az izomgörcsök leggyakoribb oka az ásványi anyagok hiánya. Megfelelő mennyiségű folyadékkal kell pótolnunk a vitaminokat és ásványi anyagokat, különben az izmaink egyre könnyebben görcsölnek majd be.