Télen is fontos a megfelelő folyadékbevitel! De mennyit igyunk edzés alatt?

Télen, a hidegebb hónapokban hajlamosak vagyunk kevesebb folyadékot fogyasztani. De ilyen időszakokban is, kiemelten az intenzívebb tréningek közben, fontos számolnunk a tervezett folyadékbevitelt. De mennyit kell innunk edzés alatt?

Eric O’Neal és kollégái végeztek ezzel kapcsolatban kutatásokat az Észak-Alabamai Egyetemen. A kísérletek egyik meglepő eredménye, hogy a testsúly volt meghatározó a számunkra szükséges folyadékbevitel mennyiségének tekintetében. Mikor a kísérletben résztvevők többet ittak, egyszerűen csak többet vizeltek és fordítva. Szóval a testsúlyunk alapján nem lehet megállapítani, mennyi vizet kellene pótolnunk az edzés során elvesztett folyadékból.

A probléma az, hogy hiába alakul ki a vízhiány, az ember legtöbbször csak másnap reggel érzi először, hogy mennyire szomjas.

A legjobb figyelmeztetést a vizeletünk színe jelenti számunkra. Ha sötétebb, az azt jelenti, hogy a testünk szomjazik. Ilyenkor azért lesz sötétebb, mert vízhiány esetén a szervezet hormont termel, ami fokozza a vízvisszaszívást a sejtekbe, megakadályozva ezzel kiszáradásukat, kevesebb választódik ki belőlük a vizelet termelése során. Így több lesz benne az azt sárgára színező oldott karbamid aránya. Túl sok folyadék bevitel esetén pont az ellenkezője történik, a vizelet szinte színtelen lesz.

Meg kell találni az arany középutat. Szervezetünk így vagy úgy, de jelezni fog, ha valamit rosszul csinálunk. A megfelelő mennyiségű folyadék tehát nem függ a testsúlytól, de a vizeletünk színe alapján könnyen belőhetjük a szükséges mértéket. Minél többet edzünk, értelemszerűen annál többet kell innunk. Ezt sokan nem veszik figyelembe és ezért romlik a teljesítőképességük. Figyeljünk oda az alapvető jelekre: fáradékonyság, kimerültség, gyengeség, szédülés, fejfájás, szívdobogásérzet, izomgörcsök, vérsűrűsödés, nehezebb székletürítés.

 

 

Forrás: Runner’s World