A struccok rugóznak, a versenylovak önmagukat doppingolják. Futó érdekességek az állatvilágból

A hosszú hétvégi edzések után a hétfőt pihenőnapnak tekinthetjük, így kicsit lazulhatunk. Mi is könnyedebb témát választottunk mára, az állatvilág híres futóit helyezzük ma fókuszba.

 Képtalálat a következőre: „horse racing”

Azzal már foglalkoztunk, hogy kik az állatvilág legjobb futói, de azért furcsaságokat tudunk sorolni. Bemutatunk pár futó érdekességek az állatvilágból.

Tudtad, hogy a versenylovak vére a tenyésztés miatt olyan lett, mint a doppingoló atlétáké?

  • Tréningezés során lépük temérdek vörös vértestet bocsát a szervezetükbe, így vérükben sokkal több lesz az oxigén. Doppingolás során ilyen oxigéndús vért fecskendeznek az erekbe. A ló maga termel ilyet, ha vágtatni vagy sebesen ügetni kezd.

Tudtad, hogy az Iditarod versenyen minden évben 12 kutyás szánokkal futnak le több mint 1600 kilométert, 15 nap alatt?

  • A kutya csapatok 24 kilométer/órás sebességgel húzzák a szánokat, naponta 6 órán át. Az alaszkai huskyk hosszú távra tréningeznek, naponta tízezer kalóriát kell fogyasztaniuk a verseny ideje alatt.

Tudtad, hogy a vízellátás a hosszútávfutás egyik kulcsfontosságú eleme?

  • A sivatagban nincsenek frissítőpontok, mint a New York maratonon, ehelyett a tevék zsír formájában őrzött, több napra elegendő nedvet visznek a púpjukban. Éjjel csökkentik testhőmérsékletüket, így tovább tudnak futni. Tűző napon is futhatnak olyan gyorsan, mint az emberek.

Tudtad, hogy a gyorsaság nem mindig jár kitartással?

  •  A gepárd például csak 650 méteren át tud 110 kilométer/órás sebességgel futni. Az antilop viszont hosszú kilométereken át futhat 80-nál gyorsabban, ez azt eredményezi, hogy ha elég hosszú a pálya, akkor az antilop győz, vékony lábával gazdaságosan osztja be energiáit.

Tudtad, hogy a strucc hosszú lába javarészt inakból áll?

  • Így sokáig tudnak gyorsan futni. A lábizmuk is közel van a testükhöz, így lábuk még vékonyabb lehet. Ezek a lábak úgy működnek, mint a rugók, talajt érve összenyomódnak és ismét előre lökik a madarat.