Szilveszteri vidámsághoz: szórakoztató tények a futásról

Tudtad, hogy a futónők szívesen futnak bugyi nélkül? Vagy nagyibugyiban… Vagy, hogy a piros ruha a nyerő? És azt, hogy miért a kenyai pásztorok a legjobb hosszútávfutók? Íme! Szórakoztató tények a futásról.

  • Az emberi talp naponta akár fél liternyi izzadságot is képes kigyöngyözni magából. Ezért is érdemes jó minőségű futócipőt vásárolnunk, hiszen csuka legyen a talpán, ami megküzd ennyi folyadékkal!
  • Azt talán sokan tudják, hogy a világ leggyorsabb állata a gepárd, amely akár 110 kilométer/órás sebességgel is tud száguldani. Igaz, csak húsz másodpercig tudja tartani ezt az eszméletlen sebességet, ha addig nem éri utol az áldozatát, feladja a harcot. Ezzel szemben az ember csúcsteljesítménye „csak” 37,6 kilométer/óra. Bár a gepárdhoz képest ez csigalassúnak tűnhet, valószínűleg sokaknak ez a maximum is elérhetetlen álom marad csupán.
  • Annak érdekében, hogy képesek legyünk futni 26 csontra, 33 ízületre, 112 ínszalagra és az idegek, inak és vérerek bonyolult hálózatára van szükségünk.
  • A világon egymilliárd(!) pár futócipőt adnak el évente. Hogy ebből a hatalmas mennyiségből hány kopik el valódi használat közben, és hány porosodik meg a szekrényben egy beváltatlan újévi fogadalom jegyében, arról sajnos nincs pontos adatunk…
  • Egy spanyol kutatás amely a 2010-es és a 2011-es New York-i maratonfutókat vizsgálta meg, arra a megállapításra jutott, hogy az emberek a húszas éveik vége felé képesek a leggyorsabban futni. Eszerint a nők 29, a férfiak pedig 27 éves korukban vannak a csúcson, az annál fiatalabbak négy százalékkal, az idősebbek pedig két százalékkal teljesítenek rosszabbul.
  • A fenti adat azonban ne szegje senki kedvét, hiszen jóval több van bennünk, mint gondolnánk. Egy átlagos energiakészletű felnőtt ugyanis képes lenne megállás nélkül futni, három teljes napig!
  • Ha a munkahelyünkre igyekszünk vagy randira sietünk, a legtöbbünk 100 lépést tesz meg egy perc alatt. Ezzel szemben a maratonfutó ennek majdnem a dupláját, 185-öt lép percenként.
  • Egy felmérés a következő különc szokásokra derített fényt a futók között: a kanadai futónők tizenegy, az amerikai csajoknak pedig nyolc százaléka legszívesebben fehérnemű nélkül kocog. Az óceán másik felén egészen eltérő szokások dívnak, a német hölgyek háromnegyede ugyanis sportoláshoz az inkább praktikus mint csinos nagyibugyit részesíti előnyben.
  • Amikor arról faggatták őket, hogy ha egyetlen fajta cipőt hordhatnának csak életük végéig, akkor mi lenne az, a megkérdezettek 79 százaléka a futócipőt választotta. (Mondjuk aki szaladt már tűsarkúban a busz után, valószínűleg mélyen egyet ért a válasszal.)
  • A férfiak 48 százaléka arról álmodozik, hogy rendszeres sportolással elérheti, hogy olyan lábai legyenek, mint David Beckhamnek. A hölgyek legfőbb testbálványa pedig az irigylésre méltó alakkal rendelkező Cameron Diaz.
  • Hollywood (legalább) két hatalmas ikont ajándékozott a futóknak. Sokan vallják ugyanis, hogy a Tom Hanks játszotta Forrest Gump ad nekik ihletet a hosszú kilométerek során, a másik nagy motiváló példakép pedig ki más is lehetne, mint Rocky Balboa.
  • A piros a nyerő, nemcsak a Ferrarikban, de a futásban is! Azok a sportolók ugyanis, akik piros színű ruhát viselnek, nagyobb eséllyel nyernek, mint kevésbé kirívó göncben kocogó társaik.
  • Sohasem késő nekikezdeni a futásnak, ahogy azt a világ legidősebb maratonistájának példája is bizonyítja. Az indiai Fauja Singh ugyanis 1911-ben született, és éppen száz éves volt, amikor lefutotta élete első maratonját úgy, hogy egészen 89 éves koráig nem is nagyon foglalkozott ezzel a sporttal.
  • A világ húsz legjobb hosszútávfutója közül tizenkettő a északnyugat kenyai kalenjin népcsoport tagjai. A kalenjinek eredetileg pásztorkodó népek, becenevük pedig „a futó törzs”, nem véletlenül. Az 1960-as évek óta ugyanis számtalan alkalommal bizonyították elképesztő képességeiket a nemzetközi versenyeken. Sikereik hátterében különleges genetikai adottságaik sejthetők, testfelépítésüket az Isten is futásra teremtette. Az oxigénfelhasználásuk is sokkal jobb az átlag futóénál, amihez valószínűleg annak is köze lehet, hogy a kalendzsik nagy tengerszint feletti magasságokban élnek.
  • Sokkal kevesebb törést és egyéb sérülést szenvednek el azok a futók, akik gyerekkorukban valamilyen labdajátékot űztek, állapították meg a Stanford egyetem kutatói. Érdemes tehát a gyerekeket már most focira fogni!
  • A sportos életmód sok szempontból ajánlatos, 60 százalékkal csökkenti például az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét.
  • Igazuk van azoknak, akik dübörgő zenére szeretnek leginkább kocogni, egy dögösebb muzsika ugyanis akár 15 százalékkal is javíthatja az eredményeiket! Persze, ha valaki futás közben inkább meditálni szeret, vagy a belső hangjára koncentrálni, annak a zene inkább zavaró tényező lehet.
  • Egy felmérés során megkérdezték a futókat, mi az az egyetlen étel, ami nélkül nem tudnának meglenni. A legtöbbjük a banánt választotta.