Irány a természet: Tippek a biztonságos túrázáshoz!

A túrázás számos előnyt egyesít: egyszerre élvezhetjük a csodaszép látványt, a tiszta levegőt, a természet kellemes illatait és hangjait. Emellett pedig erőteljes, ugyanakkor biztonságos kardio edzés, amely a gyaloglás jótékony hatásait fokozza tovább: csökkenti a szívbetegségek, a cukorbetegség, egyes rákfélék kialakulásának esélyét, illetve a vérnyomást és a vércukor szintet. Mivel a túrázás közben súlyt is cipelünk (a saját súlyunkat mozgatjuk egyenes testhelyzetben a gravitáció ellen) a csontsűrűséget is növeljük, csökkentve a későbbi csontritkulás valószínűségét.

Az izmokra is jó hatással van, gyakorlatilag erősítő edzés is. Jól megdolgozza a farizmokat, a csípő, comb és lábszár izmait, valamint a hát- és vállizmokat is, az úgynevezett core izmokat (a has- és mélyhátizmok mélyebben elhelyezkedő rétegét, amelyek a gerincet és a belső szerveket mint egy erőöv veszik körül), javítja az egyensúlyt is. A túrázás fent említett összes tulajdonsága révén természetesen a testsúlyunkat is segít karban tartani.

De a túrázás nemcsak a fizikai, hanem a lelki jólétünket is fokozza, erős hangulatjavító hatással bír, illetve még a pszichés betegségek, a depresszió és a szorongás leküzdésében is sokat segít. A DNS-ünkbe bele van vésve a természetben való tartózkodás igénye, a városi élet forgatagában viszont gyakran hajlamosak vagyunk ezt elfelejteni.

Tippek a biztonságos túrázáshoz:

Kezdd lassan!

Egy rövid, helyi kirándulás a legjobb, ha kezdő vagy. Fokozatosan emeld a terhelést emelkedők és egyenetlen terepek beiktatásával.

Vigyél magaddal társat!

Legjobb, ha először nem egyedül vágsz neki, főleg, ha ismeretlen vagy távoli terepekre mész. Egy partner vagy egy nagyobb társaság segít a tájékozódásban és akkor is, ha esetleg megsérülsz. Ahogy egyre több tapasztalatot szerzel, már szólóban is magabiztosabban indulsz majd el.

Használd a józan eszed!

Kövesd a kijelölt túraútvonalakat. Tervezd előre a választott útvonal szintidejét, és eszerint pakolj magadnak élelmet. Kerüld az ismeretlen állatokkal és növényekkel a kontaktust. Nem árt, ha a nagyobb utakra megfelelő túlélőfelszerelésed is van.

Lendülj bele!

Azokon a napokon, amikor nem tudsz kirándulni, válassz a közelben valamilyen emelkedőt, és a hátizsákodban különböző súlyokat cipelve fenntarthatod vagy tovább feljesztheted az elért edzettségi szintedet.

Így emeld a túrázás intenzitását:

A kellemes túrázásból még hatékonyabb edzést kerekíthetsz a következő tippek segítségével.

Használj túrabotot!

Ha a botokat a földbe szúrva hajtod magad előre, azzal jobban megdolgoztatod a felsőtest izmait és erőteljesebb kardió edzésben lehet részed.

Menj neki a hegynek!

Még egy enyhébb hegymenet is megemeli a pulzusodat és több kalóriát éget el. Egy 5-10 százalékkal meredekebb terep 30-40 százalékkal több elégetett kalóriának felel meg.

Válassz dimbes-dombos terepet!

Az egyenetlen terep intenzívebben edzi az izmokat, javítja a test egyensúlyát és a stabilitását.

Pakolj magadra súlyt!

Rakj a hátizsákodba extra súlyt, akár vizes palackok formájában. Egy 5-8 kilogrammal nehezebb hátizsák nemcsak 10-15 százalékkal több kalóriát éget, hanem a derék körüli, a gerincet tartó mélyhátizmokat is jobban erősíti.