Ez zsír! De nem mindegy, hogy jó vagy rossz…

 

Nagy igazság, hogy nehéz egy dologról egyértelműen kimondani, hogy az fehér vagy fekete, jó vagy rossz. Mindennek megvan ugyanis a jó és rossz oldala is. Így van ez az emberi fogyasztásra alkalmas zsíroknál is. Szervezetünk 20-25 százaléka zsír. Egészséges táplálkozásról beszélve általában negatív színben tűnik fel a zsír, mint óriási többlet kalóriabevitelt jelentő, káros tápanyag. Pedig ez nem teljesen és nem minden zsírra igaz.

Először is több okból fontos, hogy szerepeljen mindennapi étrendünkben a zsír:

  • – fontos energiatartalékot jelent szervezetünk számára
  • – részben ebből is következően fontos szerepe van testünk hőháztartásának szabályozásában
  • – mechanikai védő szerepe is van a zsírpárnáknak szervezetünkben
  • – végül, de nem utolsó sorban: a kizárólag zsírban oldódó vitaminok csak zsír jelenlétében tudnak felszívódni

Másodszor: csak a telített zsírsavak károsak, illetve haszontalanok, amelyek az állati eredetű (sertés, baromfi) termékekben találhatók. A telítetlen zsírsavak kifejezetten hasznosak, sőt a telített zsírsavakkal ellentétben koleszterinszint csökkentő hatásúak. Ezek az olajos magvakban, halakban, tengeri állatokban, olívaolajban, egyes zöldségekben és gyümölcsökben találhatóak. Fontos szerepük van az idegműködésben, a hormontermelésben és a sejthártya felépítésében is.

Van egy zsírfajta, a transzzsírok, amit viszont messziről érdemes elkerülni. Ezek fogyasztása ugyanis szívkoszorúér megbetegedést és egyéb problémákat is okozhat. Ezért javasolják a korábbiakkal ellentétben manapság már egyre inkább a táplálkozástudományi szakértők a margarinok helyett a vajfélék fogyasztását.

 

Óvakodj a transzzsírsavaktól!

Transzzsírsavakkal sajnos nem csak az étkezési margarinokban találkozhatunk: tetemes mennyiséget tartalmaznak a készen kapható chipsek, kekszek, sütemények, de a levesporok, salátaöntetek, mélyhűtött pékáruk, pizzák, és más fagyasztott készételek is. A gyorséttermi fogásokban (hamburgerekben, sült krumpliban) is ott vannak, hiszen ezeken a helyeken előszeretettel használnak ipari sütőmargarint.

Mindezeket akkor kerülhetjük el, ha – amikor csak tehetjük – teljes értékű ételeket és az ezekből saját magunk által készített fogásokat teszünk az asztalra. Az otthoni sütés-főzésnél egyedül arra kell figyelnünk, hogy olyan zsiradékot használjunk, ami jól bírja a magas hőfokra hevítést – kiváló választás például a repceolaj vagy a finomított olívaolaj.

Szóval ne csak égjen, éljen is a zsír – csak válasszuk meg gondosan, mely fajtáját fogyasztjuk!