Érkezik a rettentő hideg, így készülj ha futni indulsz a hétvégén

Napok óta a csapból is az folyik, hogy hétvégére a Kelet-Európai síkság felől szibériai eredetű fagyos levegő árasztja el Közép-Európát. Ennek a lényege az, hogy FAGYOS ZIMANKÓ, RETTENTŐ HIDEG lesz a klikkvadász időjósok szerint. Bár a tapasztalatok azt mutatják, hogy a vészharangokat erősebben kongatják a kelleténél, nem lesz mindenhol mínusz 10 fok, de valóban ez lesz a leghidegebb időszak ami ezen a télen eddig elért minket. Ezért nem árt felkészülni, főleg azoknak, akik szabadtéri edzésekkel tartják formában magukat. A futóknak előrelátóan kell készülniük a hétvégi edzésekre, ezért adunk néhány tanácsot.

A hideg téli napokon mindenki nehezebben veszi rá magát a szabadtéri sportokra, ezzel nem kell hadakozni. Hazudik, aki azt mondja, jobb ilyenkor futni, mint a tavasszal. Több oka is van ennek.A korai sötétedés sem kedvez, a csúszós utak sem ideálisak, de mindenkinek a hideg jut eszébe először. Mivel a modern technikai ruházatok már sokat segítenek a téli napokon, már csak a torkunkba jutó hideg levegő lehet az igazi kifogás. Ez viszont mindenkit súlyt, hiszen ez sokak számára fájdalmas a légzéssel jár a hideg időben.

 

Dr. William O. Roberts, orvos először is elmagyarázza, hogy képzeld el a tüdőt:

A belélegzett levegő párásítása és melegítése gyorsan megtörténik még a szájban és orrban. Ha hosszabb ideig vagy kint, akkor viszont még nem melegszik fel kellő mértékben, ami lehűti a tüdőszövetet. Ez lehet az egyik probléma.

A másik pedig az, hogy a hideg levegő nagyon száraz, emiatt a légcső sejtjei dehidratálódnak, ezért is érzed úgy, mint ha égne a torkod, mellkasod. Sokak számára néhány pillanat múlva már nem okoz problémát a légzés, míg másoknak kicsit több idő kell ahhoz, hogy felmelegedjenek.

Azt viszont tudjuk, hogy a tüdő a hideg levegő hatására nem károsodik, hiszen extrém hideg hőmérsékleteket is simán tud tolerálni.

Persze megoldást lehet találni, nem kell feltétlenül elviselnünk a jeges levegőt:

  • Sálat használj, lehetőleg olyat, ami takarja az arcod egy részét is
  • Próbáld ki a futómaszkot, amin keresztül előmelegíted a levegőt, mielőtt a tüdőbe kerülne.
  • Vásárolj csősálat, ami akár sapkaként is funkcionálhat.

 

 

Forrás: Runner’s World