Ilyen volt tavaly a futóverseny a Hungaroringen. Idén augusztus 20-án hasonló különlegességekre lehet számítani

2020. augusztus 20-án nem először lesz a futásé a főszerep a Hungaroringen. Tavaly közel 2000 sportoló nevezett a második Ring Run futóversenyre, és a különböző kerékpáros események is sok szabadidős sportolót vonzottak ki a legendás Formula 1-es pályára. Összefoglalónkból motivációhoz lehet jutni, a hangulat és az élmény várhatóan idén is remek lesz.

Tavalyi a 2018-as versenyhez képest sokkal kellemesebb volt az időjárás, most nem 38 fokban várták a startot a futók, a reggeli 25 fok kifejezetten hűvösnek számított a nyári napon.  De a merevebb izmokat így is érdemes volt bemelegíteni, ebben segített a közös torna. Páratlan látvány volt a célegyenesben összegyűlt tömeg szinkronizált mozgása, ilyet sem láthatunk gyakran a mogyoródi aszfaltcsíkon. Miután kellő pulzusszámra tornázták fel a versenyzők a keringésüket, jöhetett a rajt.

 

Az első kanyarig követte a mezőny a lassan haladó felvezető autót, de a BMW I3 Safety-Car kiállása után elszabadultak a rohanni vágyó versenyzők. Már a harmadik kanyarban lehetett látni, kik azok akik a 4 km-es táv esélyesei, ők szédült iramot diktáltak. A hosszabb távok éremesélyesei nyugodtabban kezdtek, tudták jól, a 36 méteres körönként szintkülönbség terhelő lesz 12 km-en és a félmaratoni távon.

Sokan megfogadták a szervezők tanácsát, és már az első kör felénél lassítottak a frissítő állomásnál, ittak és hűtöttek magukat. A középső sík rész után a jött a célegyenes felé vezető emelkedő, ami már az első körben szedte az áldozatait, többen ledobták a vasmacskát. De akinek ezek után is maradt ereje, mehetett a Red Bull SPRINT ZÓNÁBA, ahol próbára tehette magát. Sokan párban, vagy hárman kezdték az rohanást, nagy csatákat láthattunk a Red Bull kapu alatt.

A 4 km-es távon nagyon sokan indultak, hirtelen megtelt a finishline büszke célbaérkezőkkel. De a pályán nem állt meg az élet, a hosszabb távosoknak csak most jött a neheze. Az első kör után már senki nem fázott, szükséges volt a folyamatos frissítés.  Jól jött a Formula 1 szakértőjének, Szujó Zoltánnak a segítő támogatása a BioTech USA frissítő állomáson.

Azok akik nem rohanták el az elejét, nem volt gond a két komolyabb emelkedőn, de páran kezdtek megrogyni a nehezebb részeken.

De a egyre forróbb pálya, és a körönként 13 emelet megmászása ellenére is sokaknak „szárnyakat adott” a Red Bull frissítő, és volt erejük az utolsó körben is sprintelni a gyors sávban. Nem valószínű, hogy az extra koffein bevitel volt az oka, de szép eredmények születtek a hosszabb távokon. Általánosan elmondható, hogy jobb a befutó idők átlaga mint tavaly. Ez a kedvezőbb időjárásnak is köszönhető, de egészen biztos, hogy komolyabban készültek a futók, láthatóan nagyobb munkát tettek bele a felkészülésbe. Hatalmas elismerés jár azoknak akik teljesítették ezt a nem könnyű pályát, a Hungaroring extra kihívást jelentő emelkedőit.

Érdemes már most feljegyezni a naptárba a dátumot 2020.08.20, hiszen idén még inkább igaz lesz, hogy:

Az autósport szerelmeseinek kötelező.

A saját határaikat feszegetőknek jó alkalom a megmérettetésre.

Az élményt keresőknek pedig egy egyedülálló lehetőség.

Gyorsan vagy lassan, egy km az egy km, de nem mindegy, hol futod. Ring Run Race.

információ/nevezés:

http://ringrun.sport4you.hu/

Kővári Sándor

Fotó: Szabó Péter és futofoto.hu