Hobbisportolók figyelem! A porckopás téged is érinthet!

Sokan az idős korral kapcsolják össze az ízületi fájdalmakat, pedig a porckopás nemcsak az idősebbeknek, de a fiatalabbaknak és a hobbisportolóknak is megkeserítheti az életét. Tudunk rá megoldást!

Sokan szednek a már kialakult ízületi fájdalomra glükozamin tartalmú gyógyszert, gyógyhatású készítményt – porcerőt, cápaporcot vagy kagylóport. Azzal azonban nem mindenki van tisztában, hogy már jóval a fájdalom előtt érdemes elkezdeni – mert megelőzni egyszerűbb a bajt, mint gyógyítani.

Ha elhatároztad, hogy ettől kezdve intenzívebben fogsz sportolni, akkor mindenképpen fontold meg valamelyik porcerősítő készítmény használatát! Ezek hatását így írhatjuk le: minden glükozamin molekula három vízmolekulát köt magához, és ezzel segíti a porcszövet vízzel való telítettségét. A porcszövetnek nincs saját vérellátása, így sejtjei csak vízben dús szöveten keresztül tudnak tápanyagokhoz hozzájutni.

Magyarországon az emberek túlnyomó többsége folyadékhiányos életet él. Glükozamint még csak-csak szednek néhányan, de többségünk nem iszik hozzá eleget. Ha sikeresen szeretnénk megvédeni az ízületeinket, ezen a rossz szokáson változtatnunk kell. Igyunk többet!

Az iváson és a glükozamin tartalmú készítményeken túl az ízületeket egészségügyi szempontból is érdemes előkészíteni az intenzívebb sportra. A korábbi sérülések kivizsgálásával, akár gyógytornával is próbálkozhatunk. Általánosságban elmondható, hogy a váll és a csípő négyszögének – amelynek elnevezése core (magyarul mag) – megerősítése mindehhez elengedhetetlenül szükséges.


Módszerek a váll és a csípő négyszögének megerősítéséhez:

  • Súlytalan módszerek (saját súlyos edzés) a gerinc, a láb tehermentesítése mellett az izmok erősítése, a mozgásterjedelem növelése, az egyensúly és a koordináció fejlesztése.
  • A Terrier-féle módszer a lágyrészeket mobilizálja. Az ízületet laza, terheletlen helyzetben mozgatják, masszírozzák – csökken a fájdalom és nő a mozgás kiterjedése.
  • A kinesio-taping módszer az izomműködést támogatja, a fájdalmat, ödémát csökkentheti, az izmokat, inakat, szalagokat erősítheti.
  • Manuálterápia – kézi technika a gerinc- és végtagízületi elváltozások esetén.
  • Mckenzie-módszer – a gerincproblémák különleges vizsgálata és kezelése, amely esetlegesen elkerülhetővé teszi a műtéti beavatkozást.