Újévi fogadalom: Alkoholmentes hónap?!

Itt egy újévi fogadalom, amelyet az év bármely időszakában végrehajthatsz! Vajon az alkohol valóban megöli az agysejteket? Az alkohol egy neurotoxin, amely túlfogyasztás esetén megzavarhatja az agy kommunikációs központját. Ezen felül befolyásolhatja az agyi sejtek funkcióit, közvetve vagy közvetlenül hathat a különböző szervekre, azok diszfunkcióit okozva, valamint vitaminhiányt előidézve. A tünetek megjelenése természetesen attól függ, hogy az agy különböző területei mennyire érintettek.

Persze egy amatőr sportoló nem ezen gondolkozik, miközben egy nehéz versenyt követően frissítő jelleggel ledönt egy sört. Az emberiség nagyobb hányada a vacsorához szívesen elfogyaszt egy-egy pohár bort, vagy éppen a kedvenc sporteseményt bámulva a televízióban, éppenséggel időnként egy sportkocsmában iszik meg egy-két kevert italt. A legtöbb emberre jellemző, hogy amikor megkérdezik alkoholfogyasztási szokásairól, akkor általában csak a tényleges mennyiség felét hajlandó bevallani, vagy még azt sem.

Kapcsolódó kép

 

A sportolók többsége minden újévnek tervekkel tele ugrik neki, kipróbálva a legújabb diétákat és edzésmódszereket. Sokan ilyenkor érzik leginkább úgy, hogy egy hónap erejéig kerülik az alkoholt. Számukra ez nem más, mint egy nyilatkozat arról, hogy elkötelezettek az előttük álló szezon tekintetében. Azonban ez egy nagy elkötelezés, leginkább saját magukkal szemben. Születésnapi ünnepségek, baráti összejövetelek, sportesemények, vacsora egy kellemes étteremben, mind-mind alkohol fogyasztása nélkül.

Közismert, hogy egyes sportolók hetente több olyan napot is „beiktatnak”, amikor egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt. Viszont sokan ténylegesen végigcsinálják az egy hónapos megvonást, legtöbbször a már említett januári hónapot választva. De bármikor belevághatunk!

A triatlon sok mindenben segít. Az eredeti cikk szerzője John Post – hatszoros világbajnoki IRONMAN, egyben a triatlon sporttudományainak atyja – láncdohányosként élte mindennapjait a haditengerészet helikopterpilótájaként, majd leszerelését követően oktató lett. Később teljesen megváltoztatva életét jelentkezett az orvosi egyetemre, miközben a sport, azon belül is a triatlon megszállottjává vált. A triatlon pedig pillanatok alatt megszabadította a cigarettától.

Nem arról van szó, hogy a triatlonosok között alkoholisták is vannak, mégis, az egy hónapos alkoholmegvonás gyaníthatóan sokak számára ígérkezik nehéz feladatnak.

Alan, egy a negyvenes évei elején járó műszaki beállítottságú srác minden este előszeretettel borozott, és a hétvégéken sem vetette meg a különböző alkoholos italokat. Hét éve triatlonozik és néhány éve elhatározta, hogy megcsinálja az egy hónapos alkoholmegvonást.

Kezdetben nem érezte a méregtelenítés hatását, csak egy kitűzött célként kezelte az alkohol elhagyását, amelyet minden áron végig akart csinálni. Megcsinálta, nem várt mellékhatásként pedig azon kapta magát, hogy felgyorsult, sokkal jobban mentek az edzések az az évi első triatlonjára való felkészülése során.

Szóval kíváncsivá váltál? Próbáld ki! Az első hét viszonylag nehéz lesz, de ha az ellenoldalon az elkötelezettségre fekteted a hangsúlyt, akkor biztos, hogy sikerrel jársz. A hónap közepén már tisztábbnak és egészségesebben fogod érezni magad. Lehet, hogy még a hangulatod is jobb lesz.

Egy a témával foglalkozó másik szerző azt tapasztalta, hogy idővel még a barátai sem támogatták az alkoholmentes hónap kivitelezésében, ami nehéz időszakot teremtett. Mondjuk, tekinthetünk úgy is a dolgokra, mint amikor az orvos egy olyan gyógyszert ír fel, amelyet víz nélkül kell bevenni. Amennyiben kipróbálod az egyhónapos megvonást, emlékezz az első triatlonodra, amelyen még hibák sokaságát követted el, a végén azonban mégis mosollyal az arcodon értél célba…