Nyári sportok amik tökéletesítik az alakot: tippek a szabadtéri edzésekhez, WAKEBOARD (harmadik rész)

Sorozatunkban bemutatjuk, mik azok a sportok, amik úgy javítják erőnlétünket, hogy közben remek szórakozást is nyújtanak. A crossfit és a strandröplabda után extrémebb sportot ajánlunk, de nem kell megijedni, kezdőként is élményeket kaphatunk a wakebord deszkán.

Képtalálat a következőre: „wakeboard”

Ugyan extrém kategóriába sorolják ezt a vízisportot, és sokan emiatt már első hallásra elzárkóznak tőle, ennek ellenére a wakeboard egy remek mozgáskoordinációt és erőt fejlesztő sport, ami a megfelelő felszereléssel és oktatással viszonylag hamar megtanulható és biztonsággal űzhető.

Persze fontos, hogy az izomzat elég fejlett legyen ahhoz, hogy wakeboardozás közben tartani és irányítani tudjuk magunkat a testünkre ható erők ellen. Tehát ezt a műfajt inkább azoknak ajánljuk, akik eleget edzettek már életükben ahhoz, hogy kialakult testtudatuk legyen, és izmaikat összehangoltan tudják működtetni.  A wakeboard hasonló a vízisíhez, azonban itt a sportoló egyetlen szál deszkán egyensúlyozva siklik a vízen.

A vontatást motorcsónak vagy kötélpálya végzi, Magyarországon a kötélpályás wakeboard Képtalálat a következőre: „wakeboard lupa limuzin”vontatás az elterjedtebb. A felszerelés bérelhető a pályákon, vagy mindenki használhatja a sajátját, ha rendelkezik vele. Budapest környékén is találunk pályákat, Budakalász környékén három kábelpálya közül is válogathatunk. A Balatonnál is egyre több pálya található: Balatonfűzfőn, Balatonfüreden, Vonyarcvashegyen és Siófokon. A legtöbb pályán külön időszakot biztosítanak a kezdők részére, amikor a kötélpályát lassúbb sebességre állítják. A gyakorlottabb sportolók változatos ugratókon, rámpákon tesztelhetik koordinációs képességüket, van ahol a vízben rögzített limuzinon kell átcsúszni.

A wakeboard első próbálkozásra is nagy élmény. Egy rövid oktatás után máris elkezdhető a wakeboardozás, a további lépések, a fejlődés csupán a kitartáson múlik. Eleinte gyakori a vízbeesés. Természetes, hogy egy kezdő többet van a vízben, mint a deszkán, ezért is szükséges, hogy tudjon úszni.