Felesleges zsír a deréktájon?! Itt az úszógumi eltüntetésének legjobb módja

A túlsúlynál az egyik legmakacsabb probléma az úszógumi, azaz a hason körkörösen elhelyezkedő zsírpárna. Sajnos se a diéta, sem a sport nem képes önmagában a probléma orvoslására: a kettő csak együttesen alkalmazva hozhat valódi eredményt.

Az úszógumi terjedelmesebb kiadásban a cipőfűzést is akadályozhatja, de az igazi gondot az okozza, hogy szervezetünk a hason elhelyezkedő zsírtartalékokat bontja le legutoljára. A diéta és a sport együtt viszont nemcsak hatékonyan képes az úszógumi eltüntetésére, de az élet számos más területén is pozitív eredményeket hozhat, mint például a jobb testtartás, a gyorsuló anyagcsere, vagy akár a keringési rendszer teljesítményének fokozódása.

Azonban, mielőtt még az edzés és az étkezés témakörére térnénk, beszélnünk kell arról a kevéssé közismert tényről, hogy anyagcsere-feladatait a megfelelően hidratált, azaz az ivóvízzel elégségesen ellátott szervezet képes csak hatékonyan ellátni. Elégtelen folyadékfogyasztás esetén az edzésmunka sem lehet elég eredményes. Fél liter víz 30 százalékkal növeli meg a test energiaforgalmát 60-90 perc alatt!

Nagyon fontos tisztában lenni azzal is, hogy jóllakottan, teli hassal a szervezet sajnos nem veszi igénybe a tartalékokat, mert elegendő tápanyaghoz jut az aktuálisan bevitt táplálékok révén. Ezért szükséges, hogy fokozatosan, az étkezések időpontjától egyre eltávolodva sportoljunk: így érhetjük el, hogy testünk más tápanyagok híján zsírtartalékaink felhasználásába fogjon. A zsírégetés üres gyomorral normál esetben 35-40 perc után bekapcsol, de az edzések rendszeressé válásával ez a „”várakozási idő”” akár 15-20 percre is lecsökkenhet.

Kérdezhetnénk, hogy egy edzetlen embernek nem esik-e le a vércukorszintje azonnal, ha üres gyomorral fog intenzív edzésbe. A válasz: de igen. Ezért először minimális edzettségre kell szert tennünk, mielőtt ezt a fajta „”diétás mozgást”” bevezetnénk az edzésmunkába.

Napi munkabeosztásunk általában a késő délutáni, esti edzést teszi lehetővé. Amennyiben a testsúlycsökkentést is szem előtt tartva szeretnénk sportolni, már az esti edzésre készülve úgy kell számolnunk a reggelivel és az ebéddel, hogy a délutáni órákban elég legyen csupán egy könnyű uzsonnát magunkhoz vennünk. Ha megfelelően táplálkozunk napközben, érdemes kihagyni a vacsorát is. Ha este már nem eszünk, akkor a szervezet nem áll le azonnal a zsírégetésről, ez pedig kívánatos, ha fogyást akarunk elérni. De mint mindig mondjuk, lassan, türelmesen, fokozatosan szoktassuk hozzá szervezetünket az elvárásainkhoz. Kellő odafigyeléssel és kitartással az úszógumi eltüntetése egy távolinak tűnő vágyálomból elérhető céllá válik.