Otthoni edzés, amikor végképp nincs rá semmi helyed

Az egészséghez, és annak megtartásához nélkülözhetetlen az egészséges életmód tartós fenntartása. Ennek alappillérei a helyes táplálkozás, illetve a rendszeres testmozgás. Az ételeinkre ügyelni még nem olyan nagy kihívás. Törekedni kell a rostban, vitaminokban gazdag ételek fogyasztására és figyelni a bevitt kalóriákra, valamint arra, hogy ezeket a kalóriákat miből milyen arányban visszük be (fehérje, zsír, szénhidrát). Ezt már számtalan szuper alkalmazás is segíti, érdemes velük monitorozni a táplálkozás és fogyás viszonyát! Sokkal jobban látod, hogy jó irányba haladsz-e, esetleg mikor kell módosítani rajta (például csökkenteni a napi kalóriakeretet). A mozgás már kevésbé „tudományos”, viszont még nagyobb akaraterőt és kitartást igényel. Aki megszokta, hogy fut minden nap fél órát, edzőterembe megy, esetleg úszik pár hosszt, annak ez már rendszerbe van foglalva. Egyáltalán nem érzi tehernek, sőt, kikapcsolja! Levezeti a napi stresszt, tesz az egészségéért, és jobban érzi magát.

Van viszont a klasszikus átlagember, aki ülőmunkát végez, miután hazaért elvégzi a napi teendőket, és képtelen rávenni magát némi sportra. Az kanapé kényelmét nem könnyű elhagyni. A mozgásmentes életmód sajnos hamar meglátszik az emberen. A gyarapodó súly, az egyre magasabb vérnyomás, az egyre szűkebb ruhatár intő jel, mégis valahogy sokszor áttolódik a mozgás következő hónap utolsó hétfőjére, vagy jövő január másodikára. Sokszor ennek az az oka, hogy otthon elszántan berámoljuk a táskába az edzőcuccot, aztán jön a nagy megtorpanás, és az önmagunknak generált kérdések, és kifogások.

„- Messze van az edzőterem!”

Ha nem két perc sétatávon belül van az edzőterem, hajlamosak vagyunk inkább elnapolni a dolgot, mint tömegközlekedni, autózni. Persze ott van az is, hogy kinek van ideje egy óra mozgás miatt még plusz egy órát utazni is?! A megoldás az lehet, hogy inkább otthon kellene edzened!

„- Mit fognak szólni a többiek?”

Egy ismeretlen edzőterem meglátogatása is sokakat feszélyez. Teljesen új környezet, új emberek között. Van, aki ezt az akadályt könnyen leküzdi, viszont a többség elég bátortalan, ha valami újba kell belekezdeni. Hölgyek esetében rögtön ott a hiúsági kérdés, hogy márpedig ő maximum garbóban, vagy valami vászonzsákban menne le, mert mit fognak szólni, a plusz pár kiló miatt?! Urak esetében pedig szintén ott a hiúság, hogy majd 40 kilóval fog fekvenyomni kezdőként, mikor a nála 10 évvel fiatalabb, és 25 kilóval könnyebb kölykök 100-zal szériáznak. Úristen, mit fognak szólni?! Semmit nem fognak szólni, maximum segítenek pár jótanáccsal! Aki már bejárt egy utat, az pontosan tudja, hogy milyen a kezdés, és milyen rögös, nehéz utat kell végigjárni, hogy tökéletesen álljon akár egy edzőruha, vagy éppen mennyit kell izzadni ahhoz, hogy ne 40 kilóval nyomja az ember, hanem 100-zal. Ha tényleg ez gátol meg abban, hogy tegyél valamit az egészségedért, és inkább egyedül szeretnél edzeni, akkor az a megoldás, hogy inkább otthon kellene edzened!

„- Kinek van erre pénze?”

Nemcsak az utazás, még a konditerem is egy vagyonba kerül. Ezt edzőterme válogatja. Az árban foglalt szolgáltatások értékének aránya itt is fontos, főleg ezekben az időkben. Ha mélyen a pénztárcádba kell nyúlnod, akkor lehet, hogy jobban jársz hosszú távon, ha inkább beszerzel pár dolgot otthonra, amivel meg tudod acélozni az izmaid, és meg tudod alapozni az új, energikus, egészségesebb életed. Ebben az esetben a megoldás az, hogy inkább otthon kellene edzened!

„- Edzenék én otthon, ha mindenre ez a megoldás, de nincs hely!”

Ez a kifogás is könnyedén orvosolható kompakt gépekkel és praktikus kiegészítőkkel. Nyilván egy 50 négyzetméteres zsúfolt lakás nem lehet egyben konditerem is, de valami hasonlót összehozhatunk anélkül, hogy mindenféle böhöm nagy gépeket kellene kerülgetni folyamatosan a nappaliban.

Nem kell túlbonyolítani, nézz utána a kettlebell-lel végrehajtható gyakorlatoknak! Fogysz, izmosodsz, minden izomcsoportodat át tudod vele mozgatni, használaton kívül pedig szinte semmi helyet nem foglal. Ezen kívül még ajtók kitámasztására is tökéletes, ha éppen nem edzel!

A falra szerelhető húzódzkodórúd sem foglal sok helyet. Ha ügyesen választod meg, hogy hová rögzíted, senkit sem fog zavarni. A saját testsúlyos gyakorlatok netovábbját tudod tökélyre fejleszteni rajta, pusztán erő és akaraterő kérdése. Természetesen a futógépek között is van olyan, amit úgy lehet tárolni, mintha ott sem lenne. Ilyen például az összecsukható walking pad. Kocogásra, sétára tökéletes, és használat közben nézheted a kedvenc sorozataidat, ha pedig nem használod, észrevétlenül elbújtathatod az ágy alatt.

A szintén összecsukható lépcsőzőgéppel is formába lendülhetsz, ha pedig épp nem lendülsz, akkor mindössze 0,17 négyzetméternyi helyet foglal a lakásból. Ahol a porszívót tartod, oda ez is befér!