Így is lehet! Vegán testépítők!

Manapság sok helyen hallhatunk vagy olvashatunk vegetáriánus, illetve vegán táplálkozásról. Sokan azt hiszik, ez a két fogalom egy és ugyanaz, pedig nem! Vegetáriánus alatt a hétköznapi szóhasználatban azt a táplálkozást értjük, amelyben egyáltalán nem szerepel hús. A vegán táplálkozás (vagy más néven: szigorú vegetáriánus táplálkozás) ezzel szemben azt jelenti, hogy az adott személy csak és kizárólag növényi eredetű összetevőkből válogathat, minden állati eredetű összetevőt (hús, tejtermékek, tojás) kerülnie kell.

Mielőtt fejest ugrunk a vegán életmódba, előtte – természetesen jogosan – feltesszük magunknak azokat a kérdéseket, hogy: ha nem ehetek húst, tojást, tejterméket, képes leszek-e pótolni a hiányukat. Ilyen és ehhez hasonló kérdések fogalmazódhatnak meg egy életmódváltás előtt álló emberben. Csak semmi pánik! A következő vegán testépítők történetei bebizonyítják, hogy vegán táplálkozás mellett is megvalósíthatóak kitűzött céljaink.

Billy Simmond, testépítő 

Billy Simmonds ausztrál testépítő a 2009-es Mr. Natural Universe díj nyertese. Kezdetben vegetáriánus életmódot élt, majd később a vegán táplálkozás mellett kampányolt hazájában. Ahogy Billy mondja: „Ha sorra veszed a vegetáriánus és vegán életmód mellett szóló érveket, nem tagadhatod, hogy ez a legjobb döntés a saját egészséged, a környezeted védelme, illetve a másokra gyakorolt hatásod szempontjából.”

Amanda Riester, bokszoló és testépítő

Amanda bokszbajnok, testépítő és edző egy személyben. Négyszer nyerte el a Chicago Golden Gloves címet, illetve egy North America testépítő díjat is magáénak tudhat. Szabadidejében kutyákat ment, az állatok iránti szeretetét pedig jól példázza, hogy az edzőteremben is felszólal védelmükben, ezért váltott vegán táplálkozásra.

Dusan Dudas, testépítő

Dusan sikeres testépítő és edző, számos nemzeti cím birtokosa. A hús és tejtermékek fogyasztását egészségügyi problémái miatt adta fel. Ez azonnali változásokat hozott életében. Nem sokkal később két nagydíj nyertese lett, belevetette magát az edzői munkába és könyvet is publikált munkájáról.

Jim Morris, testépítő

Jim kiemelkedő fizikummal büszkélkedhet, idős kora ellenére is: 78 évesen még mindig keményen edz. Az alábbi fotó napjainkban készült, ami sokak számára hihetetlen dolognak tűnhet. Egy sikerekkel teli karriert és számos díjat tudhat maga mögött. Jim a vegán táplálkozást részesíti előnyben és rengeteg embert ösztönöz arra, hogy kövessék az általa is taposott utat.

Denise Nicole, fitneszmodell

Sikeres fitneszmodell és testépítő, aki számos újságban, reklámban és naptárban is modellt állt már.