Így hangold össze az étkezéseket az edzéssel

Azok számára akik az aktívabb sportéletet választják a szabadidő eltöltéséhez, át kell alakítaniuk pár dolgot a hétköznapokban is. Ha nem csak rekreációs sporttevékenységről van szó, hanem már versenyeken is elindul valaki, akkor még komolyabb életmódváltásra van szükség. Akinek ilyen tervei vannak, abban joggal vetődik fel a kérdés, hogy milyen az egészséges, egy hosszabb kihíváshoz energiapótlás szempontjából is kívánatos étrend?

Fontos a folyadék

A legfontosabb a megfelelő mennyiségű, az egyébként elvárható napi két-három liternél is több folyadék (leginkább víz) fogyasztása. Folyadékháztartásunk egyensúlyban tartása érdekében érdemes már reggel öt-hat deciliter zöld teával, narancslével indítani. Előbbi tisztítja is szervezetünket, utóbbi jelentős mennyiségű vitaminnal tölt fel.

A nap folyamán állandóan legyen kezünk ügyében egy félliteres ásványvizes flakon, amelyből folyamatosan kortyolgatunk. Ez nem divatkérdés és nem a női magazinokon szocializálódott hölgyek kiváltsága, hanem alapvető igénye a melegben könnyen kiszáradó szervezetünknek.

Aktív sporttevékenység előtt-után és közben különös figyelemmel legyünk a folyamatos frissítésre anyagcserénk zavartalanságának fenntartása érdekében. A legtöbb rosszullét a strandokon és a sportpályákon is egyszerűen folyadék hiányból adódik.

Laktató reggelivel kezdjünk!

Étkezésünk nem lehet a hétköznapihoz hasonlatos a nagy fizikai kihívások idején. Komolyabb edzésre vagy sportversenyre készülve fontos, hogy reggel laktató, fehérjedús ételek (tojás, sajt, felvágottak) mellett elegendő rostanyagot tartalmazó müzlifélét is fogyasszunk. Utóbbiak – mivel hosszabban felszívódó tápanyagokat is tartalmaznak – gondoskodnak legalább a nap első felére a megfelelő energiaszint fenntartásáról.

A nap folyamán aztán – függően a megcélzott sporttevékenység időzítésétől – többször, kisebb adag ételeket fogyasszunk, hogy ne terheljük feleslegesen a meleg és a mozgás által amúgy is igénybe vett szervezetünket. A mérkőzés vagy a verseny előtt legfeljebb két órával együnk utoljára.

Egy-másfél óránál hosszabb kihívás esetén viszont gondoskodjunk előre megfelelő könnyen emészthető, nagy szénhidráttartalmú táplálék utánpótlásról. Ezek jellemzően csokoládé, esetleg kisebb müzliszeletek, banán, szőlőcukor lehetnek. Mindezek fogyasztása mellett – felszívódásuk megkönnyítése érdekében is – fontos a folyamatos folyadék utánpótlás. Mindig öblítsük le az elfogyasztott falatokat némi vízzel, vagy még inkább izotóniás itallal. Utóbbiak sótartalma is fontos az intenzív izommunka során távozott ásványi anyagok pótlása érdekében.

A fogyókúra egyik legnagyobb tévhite

Együnk, rögtön az edzés után!

Talán a legfontosabb, amiről a fárasztó edzés végén, vagy a célba érkezve sokan megfeledkeznek, hogy tizenöt-húsz percen belül könnyen felszívódó, fehérjetartalmú ételt fogyasszanak, mert ez biztosítja, hogy a nagy megterhelés következtében kiéhezett szervezet ne saját fehérjetartalékát (az izomrostokat) kezdje leépíteni, hanem a frissen beérkező tápanyagot építse be, ezzel máris a fejlődés irányában hasznosítva a nagy energiafelhasználással járó sportmozgást.

Mindehhez persze intenzív pihenés és regenerálódás is kell – sose feledkezzünk meg ennek biztosításáról szervezetünk egészséges fejlődése érdekében!

Jó sportolást!