Felturbózott tésztás szénhidrátbombák

Annak ellenére, hogy évek óta az úgynevezett alacsony szénhidráttartalom őrülete van divatban, még mindig a tészta a legjobb, leggyorsabban feszívódó energiaforrás egy kiadós edzést vagy éppen egy versenyt követően. Az állandó tésztaevés ellenben egy idő után monotonná válhat, épp ezért érdemes felturbózni tésztás ételeinket néhány kiváló ötlettel. Ilyenekkel szolgálunk!

Cheesy tomato pasta bake | Sanitarium Health Food Company

 

Tészta füstölt makrélával

A sokak által csak „Szent makrélának” nevezett hal az egyik legtáplálóbb vízi élőlény. Kiváló minőségű fehérjét, nagy mennyiségű D- és B12-vitamint, valamint antioxidánsok egész sorát tartalmazza. Mindemellett szelénben és omega-3 zsírokban is bővelkedik. A makréla kapható egészben vagy filézve, konzervhalként is. Tápanyagai a sportolók izomfájdalmainak, izomgörcseinek enyhítésére szolgálnak.

Elkészítése: A tésztához adjuk hozzá a szeletelt, filézett halat, a kockára vágott, sült pirospaprikát, a szeletelt mogyoróhagymát, petrezselymet és kapribogyót! Tálaljuk olívaolajjal és rukkolával megbabonázva!

Tészta sült paradicsommal

Felejtsük már el a piros paradicsomszószokat és az apró koktélparadicsomokat! Süssük meg azt a paradicsomot! A sütés során még intenzívebbé válik a cukortartalma. Jó bőven készítsünk belőle, így egy hatalmas C-vitamin forrásra teszünk szert, nem mellékesen felszabadítjuk a rákellenes likopin antioxidánsait is. Vitathatatlanul egészségesebb, mint a boltban vásárolt, sokszor tartósítószerekkel teleömlesztett szószok.

Elkészítése: Melegítsük elő a sütőt! Egy nagy tálban keverjünk össze cseresznyét, paradicsomot, olívaolajat és sót! Süssük meg! Ha elkészült, keverjük össze a tésztával, és ízesítsük reszelt parmezánsajttal!

 

Tészta moszattal

Hatalmas tévhit, hogy tengeri zöldségeket csak szusival fogyaszthatunk, így épp itt az ideje kipróbálni valahogy másképp ezeket a remek növényeket. A moszatok bővelkednek jódtartalomban és olyan speciális fehérjében, amely segíthet a pajzsmirigy megfelelő működésében és a vérnyomás szabályozásában. Persze, vigyázni kell, hogy honnan szerezzük be, de számos megbízható cég foglalkozik már az árusításával.

Elkészítése: A szárított tengeri moszatot tegyük egy tálba, öntsünk rá hideg vizet, és hagyjuk ázni körülbelül tíz percig, vagy addig, amíg teljesen meg nem puhul! Ezt követően préseljük ki belőle a vizet, majd szeleteljük fel! Adjuk hozzá a tésztához, amelyet megbabonázhatunk egy kis garnélarákkal, sárgarépával, mogyoróhagymával, valamint edami sajttal!

Tészta kenderolajjal

Próbáljunk nem minden körülmények között az olívaolajhoz ragaszkodni! A friss kenderolaj földes íze ellenére is hihetetlenül gazdag esszenciális zsírsavakban. Sőt, nem is gondolnánk, hogy mennyire bővelkedik bennük! Potenciálisan gyulladáscsökkentő hatású, amelynek szerepe egy-egy komoly testmozgást követően felértékelődik. Mindezek mellett az sem másodlagos, hogy hasznos a szív és érrendszer tisztításában.

Elkészítése: Keverjük össze a kenderolajat dióval, petrezselyemmel, vörösborecettel, fokhagymával, sóval és borssal! Érdemes spagetti tésztával készíteni. Az összekeverést követően tetszőlegesen ízesíthetjük szárított paradicsommal, sült padlizsánnal és articsókával.

 

Tészta avokádóval

Amennyiben szeretnénk egy krémes állagú szószt a tésztánk mellé, már meg is találtuk a tökéletes hozzávalót: ez az avokádó. Mindamellett, hogy az avokádó rostokban gazdag, olyan létfontosságú tápanyagokban bővelkedik, mint a kálium, a K-vitamin vagy éppen a folsav. Az avokádó ráadásul segít a dehidratáció elkerülésében is. Elsősorban a bőr nedvességtartalmára van pozitív hatással.

Elkészítése: Turmixgép segítségével aprítsunk össze egy kevés húst, egy avokádót, egy kis chiliport, sót, majd öntsünk rá egy keveset a megfőtt tészta levéből! A krémes állagú szószt tegyük a megfőtt tésztára! Díszítésnek szórjuk meg egy kis bazsalikommal!

Jó étvágyat kívánunk!