Meglepő érvek a sportolás mellett

Új életet kezdenél, de mégsem tudod rávenni magadat a sportra? Meggyőző érvek sorát hozzuk fel arról, miért kezdj mégis rendszeresen mozogni.

Az koronavírus-járvány enyhülése után várhatóan sok új látogató támadja majd meg konditermeket. A Margitszigeten már most is több futó lepi el a rekortánt, mint tavaly ilyenkor, a városokban megteltek a kerékpárutak mert hirtelen mindenki bringára pattant. De akik most sem szánják rá magukat a testmozgásra, sorolják kifogásokat, hogy elromlott a mosógépük, megbetegedett a kiskutyájuk, az uszoda bezárt, és egyébként is túl sok feladatuk van. Rövid távú kihívásaink elhalmoznak bennünket, és nem látjuk tőlük az erdőt – vagyis a hosszabb távú célunkat. Igen, a jelen leigázza a jövőnket.

Kifogás pedig mindig van, hogy miért ne tegyük meg azokat a lépéseket, amelyek a jobb testi és lelki jövőnket szolgálhatnák. Mert vajon, ha a húszas-harmincas éveimben nem tartom karban a testem – nem fokozom a tüdőm és a tápanyagszállító rendszerem képességét –, akkor hogyan tudok majd gondolkodni – ami nagyon sok energiát igényel – hatvan-hetven évesen, amikor már romlik a szerveink teljesítménye? Hová csökken az összteljesítményem, ha már huszonévesen is a maximumon pörög a rendszer?

Az egész társadalmunkra pozitív hatása van az egészségesebb életnek, az életmódváltásnak, a tudatos sport és táplálkozásnak:

– a halálesetek tíz-tizenhárom százalékát okozza a túlsúly és következményei;

– az európai egészségügyi kiadásoknak – régióktól függően – kettő-nyolc százalékát emésztik fel a mozgásszegény életmód okozta betegségek;

– hazánkban négy és félmillió embernek lenne szüksége életmódváltásra;

– a tizenöt év feletti lakosság több mint fele túlsúlyos, minden ötödik pedig elhízott.

 

Ha ez sem hat meg bennünket, legyünk jó befektetők, higgyük el az az amerikai statisztikát:

1 forint befektetés a mozgásba 3.6 forint megtakarítást hoz az egészség terén.

 

Az életmódváltás motivációi az alábbiak lehetnek:

– fittség növelése;

– fogyókúra;

– egészséges életmód kialakítása;

– betegségek megelőzése;

– kialakult betegség után, a szövődmények megelőzése;

– munkaképesség javítása.

 

Egy dán vagy francia nő négy évvel tovább él, illetve tíz évvel tovább egészséges. Íme, a lista, hogy jósolhatóan meddig élnek Európa különböző országaiban a hölgyek:
– a franciák: 85.4 év;

– az olaszok: 85.3 év

…a lista végén…
– a magyarok: 79.4 év;

– a lettek: 79.3 év.

Ötvenéves koruk után hány további egészséges évre számíthatnak:
– a dán nők: 24.1 év

…a lista végén…
– a magyarok: 11.4 év;

– az észtek: 10.4 év.

Szóval az mindegy, hogy fogyás miatt kezdünk futni, betegséget szeretnénk megelőzni vagy kikezelni – igazi hasznát akkor látjuk, amikor már nem is gondolunk az összefüggésekre.