Ha az otthoni edzéshez kell az energia: öt hiperdinamikus (fehérje-rost) páros

A koronavírus-járvány által generált szabadidősport térnyerés, az otthoni edzések sokasága megköveteli az egészséges harapnivalók fogyasztását. Íme, néhány nyerő ötlet, ha nagyon gyorsan kell az energia.

A gyors harapnivalók legfontosabb tulajdonsága legyen, hogy kellő mennyiségben Overnight Chia Seeds in Yogurt (GF) - Creamy and Delicious | The ...tartalmazzon fehérjét és rostokat. A „dinamikus duó” részben segít fenntartani a vércukorszint értékét, a fehérje biztosítja a jóllakottság érzetét és az izomtömeg fenntartását. Ezeknek a tíz-tizenöt grammos falatkáknak a legfontosabb pozitívuma, hogy két étkezés között is biztosítják az energiát. Az élelmi rostok segítik a bélműködést, fokozzák az anyagcserét, ezáltal a méregtelenítést is elősegítik.

 

Az egészséges, tápanyagokban gazdag harapnivalók – amelyeket rendszeresen fogyasztunk – megfelelőek ahhoz, hogy az energia és az antioxidánsok bevitelével segítsék az amatőr sportolókat. Persze ez korántsem jelenti azt, hogy állandóan ezt kell enniük, naponta egy-három hiperdinamikus duó elfogyasztása az optimális (150-250 kalória bevitelével). Segítségével kordában tarthatjuk az étvágyat, feltölthetjük a glikogénraktárakat, ez elengedhetetlen az edzéshez. A fehérje pedig elegendő ahhoz, hogy szabályozza az éhségérzetet és eltompítsa a sóvárgást.

Miért tökéletesek a sportolók számára? Ezek az egyszerű, könnyen elkészíthető és szállítható harapnivalók kiváltják a nassolást és a tréningek előtt is remek élelemnek bizonyulnak. Érzékeny gyomrúak vigyázzanak arra, hogy edzés előtt legalább háromnegyed órával fogyasszák el.

Mikor? Az utolsó kiadósabb étkezést követően legalább egy-másfél órával érdemes megenni. Vigyázat! A szervezet hozzászoktatása idővel jobb táplálkozási szokást eredményezhet!

Öt hiperdinamikus páros (fehérje és rost):

  • 25-30 gramm mandula, egy szeletelt alma
  • Két evőkanál humusz, egy csésze bébirépa
  • Egy zsírszegény sajt, egy csésze szőlő
  • Száz gramm görög joghurt, egy málna, 25 gramm dió
  • Három szelet marhasült, két koktélparadicsom, 80 gramm sajt