Újévi fogadalomnak életmódváltás?! Vagy „csak” egyszerű fogyókúra?!

 

Közeledik a szilveszter, a fogadalmak nagy napja. A január elsejei fogadalmaik között előkelő helyen szerepel a fogyás és a mozgás. A legtöbben ösztönösen úgy gondolják, hogy aki a kor formaideáljának megfelel (vagyis sovány), az egészségesebb is, kevesebben tűzik ki maguk elé, hogy egyszerűen egészségesebbek legyenek.

Képtalálat a következőre: „before after 2019 fitness”

Mégis, hogyan juthattunk el a willendorfi Vénusztól, a kőkor nőideáljától, a termékeny asszonytól napjaink szépségdivatjáig? Annak idején, amikor a kevés élelem miatt nem volt könnyű elérni a peteéréshez szükséges minimális zsírszázalékot, egy kockába bezsúfolható nő a stabil termékenységet, az erőt és a komoly ellenálló képességet képviselte.

Ma viszont a boltokban kapható termékek energiatartalmának fele cukorból, csokiból, lisztből, zsírból vagy mesterségesen előállított anyagokból áll, senkinek sem okoz gondot a zsírszázalékok halmozása.

Egészségünk nem köthető össze a kor szépségdivatjával. Ne beszéljük le ma az embereket a fogyásról, hiszen a túlsúly önmagában is sok gondot okozhat, a magas vérnyomástól a cukorbetegségen át a gerincsérvig, de ha nem sikerülne lefogynunk, a mozgásban gazdagabb életmód akkor is javíthat a túlélési esélyeinken, sőt, az egészségben eltöltött éveink számát is megszaporítja.

A BBC cikke is arra hívja fel a figyelmet, hogy a mozgáshiány több embert öl meg – Európában majd hétszázezer ember hal meg az inaktivitás, a mozgáshiány miatt, az elhízás fele ennyi áldozatot követel (ez persze így is nagyon magas szám). Többnyire a mozgáshiány és az elhízottság kéz a kézben jár.

A lényeg a kiegyensúlyozottság, táplálkozási szokásaink tudatos tervezésén kívül a különböző mozgásformákat is be kell építenünk életünkbe, ha egészséges életmódra törekszünk.