Hogyan mozogsz majd 2030-ban?

 

 

Cikksorozatunkban a tartáshibák okozta problémákra igyekszünk rávilágítani, s megoldást is kínálunk ezekre. A Te hogy tartod magad? című cikkünkben tárgyaltunk arról, hogy a helyes tartás kialakulása legalább egy évtizedig tart, benne kritikus időszakokkal, majd egy ellenőrzési lehetőséget mutattunk meg, Gerinc-teszt egyszerűen címmel.

Képtalálat a következőre: „healthy sport”

 

Mindezekkel igyekeztünk rámutatni, hogy mennyire sokrétű problémát okozhat a rossz tartás, a gerinc helytelen állása, a szervezet perifériáin, sportszempontból is. A gyenge törzsizomzat következtében a gerinc nem megfelelő pozíciója egy idő után fájdalmakat, és maradandó elváltozásokat okozhat. Nem csak a gerincnél, hanem a kisugárzási pontjain, illetve izmokban, ízületekben is.

A gerincbetegségekkel kapcsolatban alapvető probléma, hogy sokszor betegségnek gondoljuk, amikor csak nyak-, hát- vagy derékfájdalom jelentkezik, és ezért orvoshoz fordulunk. Pedig az esetek nagy részében a fájdalom csupán egy tünet, a forrása pedig nem feltétlenül a gerincrendszerekhez kötődik.

Senki se gondolja azt, hogy az egészségügy bizonytalan, mert az orvos az gerincpanasza kezdeti szakában nem mindig tud pontos diagnózist mondani, és csak tünetei kezelésben részesíti előnyben. Nagy a valószínűsége annak, hogy nincs is kimutatható ok, csak a spinális szövetek, az izomzat, az ízületek túlterhelése okozza a fájdalmat, sokszor nem is közvetlenül a gerincnél. Egyébként is, ideális esetben egy-két hét, de az esetek nagy részében néhány hét alatt elmúlik, talán egy kis „kényeztetés” is meggyorsítja a panasz múlását.

A probléma kiváltó oka azonban többnyire a hanyag tartás, a célnak nem megfelelő gyenge izomzat, az ellenoldali izom nyújtásának hiánya, munkahelyi ártalom vagy egyszerűen a kiegészítő sportok használatának hiánya.

A hanyag, rossz tartást aktív izomerővel, rendszeres – akár gyógy- – tornagyakorlatokkal helyesbíthetjük. A rendszeres célirányú erősítés és az ellenoldali nyújtás, az összetett sportolás és természetesen az egészséges életmód a megelőzés érdekében rendkívül fontos. Különösen hasznos az úszás, a sík, rossz felületű, puha terepen való futás, gyaloglás. Elhanyagoltabb esetben végleges alakváltozás, a gerincdeformálódás jöhet létre, s ez már aktív izommunkával nem korrigálható, de a helyzet tovább romlása megakadályozható.

Nemcsak a sportolásunk hatékonysága javul rövid távon, hanem a sérülésveszélyessége is csökken középtávon. A legfontosabb mégis az, hogy hosszabb ideig sportolhatunk egészségben, és így javul az életminőségünk a következő évtizedekre.

Jó egészséget a sporthoz 2030-ban is!