Így torzítja Hollywood, az álomgyár, az ideális testalkatról alkotott képünket!

Egy tanulmány szerint a televízió meghatározó mértékben befolyásolja az elképzeléseinket a tökéletes női alakról, egyben károsítja az önértékelést, elsősorban a lányokét és a nőkét.

Így torzítja a televízió az ideális testalkatról alkotott képünket!

Elégedetlenek leszünk önmagunkkal

Gyakran a nők teljesen elégedetlenek a testükkel. Az önbecsülésük ettől folyamatosan csökken, ami étkezési zavarokhoz vagy depresszióhoz vezethet. Egy új tanulmány szerint az elégedetlenség oka a televízióban keresendő. A sugárzott ideális női testalkat ugyanis folyamatosan soványabb és soványabb.

Hollywood tökéletes testei

Amikor a kilencvenes években a Fidzsi-szigetekre bevezették a televíziót, a tudósoknak kivételes lehetőségük volt megfigyelni annak a nőkre gyakorolt hatását. Milyen hatással volt az akkor és ott szokatlan amerikai tökéletes testalkat a fiatal lányokra? Az eredetileg meglévő, erősebb, kis mértékben robusztusabb női ideál megváltozott, a nők szemében a szupervékony lett az ideális alkat. A hölgyek elkezdték formálni a testüket, a legtöbben erős diétát kezdetek meg.

A  bizonyíték

A kutatók Nicaraguában végeztek felméréseket. Összesen százötven nőt és férfit vontak be a felmérésbe, egy városból és két faluból kiválasztva a jelentkezőket. A résztvevőknek eltérő volt a hozzáférése a televízióhoz: a városiak közel száz százalékban, az egyik falu lakóinak nagyságrendileg fele, míg a másik kis településből származók szinte egyáltalán nem láttak televíziót.

A felmérés során a jelentkezőknek képeket mutattak öt eltérő testsúlyban lévő nőkről, megkérdezték milyen gyakran néznek tévét, ezen belül szappanoperát, amerikai filmeket, illetve megkérdezték, hogy az adott illető szeretne-e fogyni vagy sem.

Az eredmények bizonyítják a feltevéseket: nemtől függetlenül az adott résztvevőnek minél magasabb volt a hozzáférése a televízióhoz, annál vékonyabb volt a fejében élő ideális női testalkat. Emellett látható volt, hogy minél többet nézték a tévét, annál inkább a vékony vagy nagyon vékony nők voltak ideálisak, és annál nagyobb számban terveztek diétát is.

Ezért is javasoljuk: inkább mozogjatok, mint tévézzetek, így két legyet üthettek egy csapásra!