Kulisszatitkok! Ezt eszik a maratoni futók

Három, maratoni távot gyakran futó sportolót (egy profi futót, egy dietetikust és egy edzőt) kérdeztek meg arról, mit esznek a versenyt megelőző napokban, aznap és a megmérettetést követően.

Képtalálat a következőre: „kipchoge wien marathon record”

 

Dathan Ritzenhein, profi futó

A verseny előtti napokban: a maratont megelőző napokban megpróbálok többször keveset enni, kerülöm az egyszeri, nagy mennyiségű táplálékbevitelt.

A verseny reggelén: általában fehér rizsre öntök egy kis tejet, és fahéjas cukorral szórom meg, édesanyám csinálta így nekem gyerekkoromban. Vagy csak egy bécsi kiflit eszek, ha nem találom meg a rizst. Néhány csésze kávét is megiszok három-négy órával a futás előtt.

Futás közben: Gatorade és víz a pályán, valamint PowerGel, vízzel keverve.

Maraton után: amire igazán szükségem van ilyenkor, az szénhidrát, úgyhogy általában eszem egy hamburgert.

Lauren Antonucci, dietetikus

A verseny előtti napokban: az utolsó néhány napban kifejezetten fontos, hogy magas szénhidráttartalmú ételeket fogyasszak. Csökkentem a szokásos adag fehérjét, zöldséget és salátát. Bőségesen megsózom az ételeket, már két nappal korábban is. A futás előtti este általában tésztát eszem paradicsomszósszal, illetve kenyeret és egy kis salátát, vagy palacsintát és tojást, ha tészta nincs otthon. Közvetlenül lefekvés előtt is eszem gabonapelyhet tejjel vagy kekszet, de legalább egy müzliszeletet.

A verseny reggelén: egy mandulavajas kiflit és szeletelt banán eszem, hozzá egy fél csésze kávét, de nem többet. Már reggel fel vagyok pörögve a futástól. Sok vizet iszom, majd általában öt-tíz perccel a rajt előtt egy utolsó energiaszeletet eszem.

Futás közben: nagyon bízom a sportitalokban. Erősen izzadok, így folyamatosan vizet, szénhidrátot és sót vesztek, pótláshoz a Gatorade a kedvencem. Igyekszem inni legalább négy, de legfeljebb öt kilométerenként, illetve nagyságrendileg ilyen gyakran eszem energia gélt is és iszom a vizet is. Ezeken felül legalább kétszer sótablettát is eszem, többet csak akkor, ha nagyon meleg van.

Maraton után: a kiesett fehérjét és a szénhidrátot pótolom, amilyen gyorsan csak lehet. Ez lehet egy turmix vagy regeneráló ital is. Általában halat eszem és néhány gyümölcsöt, zöldséget, hogy segítse a szervezet regenerálódását, illetve néhány óráig nagyon sok folyadékot iszom.

Ezt eszik a maratoni futók

Eleanor Evans, edző

A verseny előtti este: nekem az optimális vacsora a futás előtti napon lazac, friss zöldbab és a barna rizs. Amikor utazom egy versenyre, mindig megnézem az éttermeket előtte, hogy hol ehetek ilyet, és asztalt is foglalok jó előre.

A verseny reggelén: legalább két-három csésze kávéra szükségem van, eszem egy banánt, egy pirított gofrit és néhány teáskanál mézet. Általában a felkelést követő fél órában be is fejezem ezt a reggelit. Ha sok idő telik el a felkelés és a rajt között, akkor egy extra banánt eszem és kávét iszom. Végül tíz perccel a kezdés előtt egy csomag elektrolit gélt fogyasztok.

Futás közben: egy fél literes vizes palackkal kezdem meg a versenyt, így meg tudom kerülni a tömegeket az első megállónál. Miután elfogy a vizem, minden állomáson iszom energiaitalt vagy vizet. Egy maraton alatt négy gélt eszem, ebből kettő koffeines.

Maraton után: elég falánk tudok lenni, bármit megeszem. A legjobb és legkönnyebben elérhető ilyenkor a tejcsokoládé. Majd eszem bécsi kiflit és banánt, de a legnagyobb jutalom egy maraton után egy igazán jó steak vacsora!