Kilenc futótipp kifejezetten hölgyeknek!

A nők és a férfiak rengeteg dologban különböznek, nincs ez másként a futás esetében sem. Íme, kilenc futótipp kifejezetten hölgyeknek!

Kapcsolódó kép

 

Halljuk meg a belső hangot!

Testünk terhelésénél meg kell hallanunk a belső hangunkat, megélni érzéseinket, ezek alapján tervezzük meg és vigyük véghez a futást! A hölgyek jobban be tudják osztani erejüket, mint az urak, le tudjuk futni a pasikat!

Ne féljünk a hosszabb távoktól!

Minél nagyobb a távolság, annál könnyebben fog menni! Ennek oka, hogy a nők zsírfelhasználása jobb, mint a férfiaké, így hosszabb távon több energiát tudnak nyerni szervezetükből. Szóval lányok, ne féljünk az öt helyett a nyolc kilométeres futást választani!

Védjük csontjainkat kálciummal!

A futás erősíti a csontrendszert, de a női futók esetében a rendszeres edzés ellenére gyakori a csonttömeg csökkenése. Mindez magas kálcium- és proteinbevitellel megelőzhető. A tej fogyasztása megfelelő formája a kálciumszükségletünk kielégítésének, de több más élelmiszer is jó kálciumforrás.

Hencegjünk izmainkkal!

A férfiak gyengébbik nemnek tartanak bennünket, ami annyiban igaz, hogy a nők átlagban tíz százalékkal kisebb izomtömeggel rendelkeznek, mint ők, szóval ennyivel több erősítő feladatot is kell végezni. Ezekkel a gyakorlatokkal épülnek az izomcsoportok és a futóteljesítményünket is javítjuk.

Legyünk hajlékonyak!

Ha az izmok és az ínak nyújtásáról, hajlékonyságról van szó, bőven megelőzzük az férfiakat. Ennek oka, hogy kötőszöveteink sokkal rugalmasabbak, mint a pasiké. Fontos, hogy ezt a tulajdonságot csak az őrzi meg, aki rendszeresen mozog! Nyújtsunk futás után, hogy elkerüljük a sérüléseket!

A női futócipő nem csak más színű!

A két nem lábainak formája eltér egymástól. A női futócipőket kifejezetten a lábainkra alakítják ki, külön figyelve a sarokra, a lábfejre és a talpra. Futócipő választásánál ne csak a színt nézzük, hanem azt is, hogy melyik nem számára készült a lábbeli!

Kilenc futótipp kifejezetten hölgyeknek!

Ne testi céllal fussunk!

Minden nőnek van a testén legalább egy rész, amin változtatna, ledolgozna, erősítene. Ne ezzel a céllal fussunk, mert sajnos szervezetük nem képes a „szelektív zsírégetésre”. Ha csak az adott területre koncentrálunk folyton, és nem látunk gyors javulást, az motivációvesztéshez vezethet. Rendszeresen fussunk, és meglátjuk idővel a tükörben, amit szeretnénk!

Együnk vörös húst és lencsét!

A vashiány gyakori a női futóknál, egyes kutatások szerint az érintettek több mint fele szenved az ásványi anyag hiányától. Ha kevés a vas a szervezetünkben, akkor fáradékonyság és az állóképesség csökkenése tapasztalható, mert a vérünk nem tudja elég gyorsan szállítani az oxigént az épp dolgozó izmokhoz. Fontos a vas pótlása, legjobb forrás erre a vörös hús és a lencse.

Fussuk el a menzesz okozta kínoktól!

A rendszeresen futóknak jóval kevesebb gondjuk van a havi menstruációval, mint a nem sportoló sorstársainknak. Egy-egy könnyű edzés segíthet az érintett napokon az alhasi kellemetlenségek, fájdalmak legyőzésében is. Fontos, hogy menzesz idején sok folyadékot igyunk és figyeljünk az egészséges étkezésre, ugyanis ezek a sporttal együtt jelentősen csökkentik a menstruáció okozta kínokat!