Férfiak máshogyan alszanak mint a nők? Így javítsatok az alvás minőségén!

Az alvásunk minősége függ a megfelelő étkezéstől? Bizony így van, alátámasztja mindezt egy új kutatás!

 

A férfiak esetében az öregedésnek nemcsak az őszes haj a jele, hanem változás áll be az alvás minőségében is. Egy új tanulmány alapján kétszer alakul át az éjszakai pihenés a férfiak életében:

  • Az első ilyen alkalom az átmenet a fiatal felnőtt korból (tizenhat és huszonöt éves kor között) a középkorú stádiumba (harmincöt és ötven év között). Ekkor a mélyalvás periódusa rövidebb lesz.
  • A második változó időszak az ötvenedik születésnapot követően jelentkezik, amikor csökken az alvás mennyisége is, évtizedenként nagyságrendileg fél órával.

A kevesebb és minőségben is rosszabb alvás következményei a pocak eresztése, karikák a szemek alatt, feledékenység és görnyedtebb testtartás.

Megfelelő étkezéssel növelhető az alvás minősége

A kevesebb alvás egyszerű ellentételezéseként szundikáljunk napközben, így a teljes alvásmennyiség idősebb korban sem változik nagymértékben. A legújabb kutatások szerint azonban segíthetünk a minőség javításában is megfelelő étrenddel, akár a következő éjszakától!

 

Jobb tápanyagok, jobb alvás

A friss felmérés szerint minél egészségtelenebbül étkezünk, annál rosszabban is alszunk! A cukor, a telített zsírsavak negatívan befolyásolják az éjszakai pihenésünket, ezektől nyugtalanabbul alszunk, így a regeneráció és a testünk „újraindulása” sem történik meg megfelelően. A cukor és a zsírsavak fogyasztására is szüksége van szervezetünknek, csak nem mindegy, honnan és milyen tápanyagokat viszünk be.

Íme, egy jó lista, amiből étkezhetsz, ha nyugodt alvást szeretnél:

  • Megfelelő mennyiségű és minőségű cukrot találsz a hüvelyesekben (zöldborsó, bab, lencse), a natúr joghurtban és a kefirben, a hidegen tésztákban és burgonyában (például tészta- vagy krumplisaláta).
  • Telítetlen zsírsavak pedig az olíva- vagy repceolajban, az avokádóban, a mogyoróban, dióban, mandulában és a tengeri halakban (lazac, hering, makréla) vannak nagyobb koncentrációban.

Étkezz megfelelően, és nyugodt éjszakát, szép álmokat!