Megérkezett az ősz, könnyen jöhet egy megbetegedés.Öt gyors segítség megfázás ellen

Ha csökken a hőmérséklet, azt sokszor az immunrendszerünk is megszenvedi. A megfázás az egyik leggyakoribb betegség. Ne maradjon ki edzés a betegség miatt! Íme, öt segítség a gyors gyógyuláshoz

 

Gyakori orrfújás, tüsszögés – nem ritka jelenségek télen, de mit tehetünk? Ha a leghidegebb évszakban a hőmérő higanyszála eléri a mínuszokat, sokaknál a test védelme, az immunrendszer kisebb kárt szenved, aminek megfázás a következménye.

A megfázás okai

Tulajdonképpen mi is gyengíti le az immunrendszert? Mitől tudunk ennyire könnyen megfázni a téli hidegben? A válasz: nagyrészt az étkezésünk az ok! A gyorsételek, a túl sok koffein, és a még több cukor korlátozhatja szervezetünk „állóképességét” a vírusok és baktériumok ellen. Aki gyakrabban fogyaszt alkoholt, még jobban kell vigyáznia, míg a dohányosok a leginkább veszélyeztetettek: a cigaretta C-vitamint von el a testükből, ami az erős immunrendszerhez elengedhetetlen lenne. A fentiekhez hozzájárulnak még a stressz és a kevés alvás, mind-mind elősegíti a könnyű megfázást.

Gyógyítsd otthon!

Ha már betegek lettünk, igyekszünk mielőbb kilábalni belőle. Íme, azon öt szer, amely elősegíti a megfázás gyors legyőzését!

Gyömbér

Ez a fűszer egy csodafegyver! A gyömbér antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása tökéletes eszközzé teszi a meghűlés legyőzésére, sőt segít émelygés és hányinger ellen is. A legegyszerűbben és leggyorsabban teában tudjuk szervezetünkbe juttatni: a frissen felvágott gyömbért forró vízbe tesszük és ázni hagyjuk. Az előre csomagolt, filterekben árult gyömbéres teák is megfelelőek lehetnek, illetve ételekhez adott fűszerként is hasznosíthatjuk a csodaszert.

Kelkáposzta

Azt mindenki tudja, hogy az erős immunrendszerhez sok vitamint és ásványi anyagot kell fogyasztani. Azt viszont kevesen tudják, hogy a kelkáposzta fogyasztása az egyik legjobb módszer, hiszen tartalmaz A-vitamint, C-vitamint, E-vitamint, több variánsát a B-vitaminnak, ahogy béta karotint, sőt káliumot és kálciumot is.

Fokhagyma

A fokhagyma általában erős szagáról ismert, de gyógyító hatását is sokan ismerik: nemcsak a koleszterinszint csökkentésében nagy segítség a fehér hagyma, de antibakteriális hatása is van, és elősegíti a vírusok legyőzését is testünkben. Ne tartsunk tehát a kellemetlen lehelettől, főzéskor is gyakrabban használjuk, de nyersen is javasolt a fokhagyma fogyasztása.

Öt gyors segítség megfázás ellen

Chili

A chili, de a paprika és a bors is elősegíti a nyálkahártya vérellátását, így kevésbé tesznek fogékonnyá minket a kórokozók ellen. Aki már megfázott, az ezen fűszereket a nyák oldására tudja használni, kifejezetten hasznos módszer, ha levesekben fogyasztjuk őket.

Tyúkhúsleves

A nátha elleni leginkább klasszikus otthoni praktika a tyúkhúsleves. Kutatások bizonyítják, hogy a tyúkokban található egyes fehérjék nyugtatják a nyálkahártyát, így enyhülést hoznak. A levesünket nyugodtan fűszerezhetjük gyömbérrel és chilivel, így a leginkább optimális hatást elérve.