Hátfájdalom? Gerincsérv? Itt a megoldás!

Sokan úgy gondolják, csak a műtét oldhatja meg a gerincsérv által okozott fájdalmakat, holott van másik út! Ha szokott fájni a hátad, gerinced reggelente, vagy túl merevnek érzed magad, kötelező ezt a cikket elolvasni!

Képtalálat a következőre: „spinal hernia”

– A gerincsérv, hivatalosan porckorongsérv a csigolyákat elválasztó porckorong belső, kocsonyás magjának kitüremkedése. A kocsonyás magot középen tartó rostos gyűrűk az állandó terhelés miatt átszakadnak, legtöbbször hátrafelé, így szabaddá válik az út a kocsonyás mag számára, hogy elinduljon kifelé – magyarázza Almásy Csilla. A gerincterapeuta szerint ez egy hosszú távon kialakuló probléma, akár tíz-tizenöt évig is eltarthat.

 

A gerincsérv helyes tartással, mozgással megelőzhető

A betegség fő oka a helytelen testtartás (görnyedés), illetve az így végzett egyéb mozdulatok, például az emelések. Amikor még nem szakad ki teljesen, már akkor is nyomhatja az ott futó képleteket (idegeket, szalagokat), amik fájdalommal jeleznek, részben a gerincnél közvetlenül, részben pedig kisugározva: a nyaki sérvnél a karba, az ágyéki sérvnél a lábakba. Amikor kiszakad, akkor erőteljes nyomást gyakorol az előbbiekre, szinte elviselhetetlen szenvedést okozva.

 

Gerincsérv, hátfájdalom? Itt a megoldás!

 

Visszafordítható a folyamat!

A már folyamatban lévő kitüremkedés megfelelő tornával visszafordítható, a beteg tünetmentessé tehető. A sérv (vagy kiboltosulás) helyének ismeretében végzett tornagyakorlatokkal a kocsonyás mag „visszatolható” a porckorong belsejébe, a gyűrűk pedig idővel képesek regenerálódni, úgymond összeszövődni. Egyszerű mechanikai dologról van szó, ami kijött, azt ugyanazon az úton, ellenirányú mozgással, visszatolhatjuk.

 

Kezdődik a gerinctorna

A gerinctorna nem(csak) beteg embereknek szól, hanem megelőző, preventív jellege is van. Akiknek már vannak bántalmaik, fájdalmaik, azokon is biztos, hogy segíteni fog. A tapasztalat az, hogy a torna gyors eredményeket hoz, nem kell két-három hetet várni a pozitív fejleményekre, hanem egy-két alkalom után is érezhető a javulás.

 

A műtét nem megoldás

Műtétre kizárólag akkor van szükség, ha a speciális torna mégsem hozna eredményt. Ha a fájdalom elviselhetetlen és a mozgást lehetetlenné teszi, illetve ha durva érzéskiesést, esetleg vizelet- és széklettartási problémákat okoz. Minden egyéb esetben a szakszerű gyógytorna megmenti a beteget a műtéttől.

 

Mutatunk a gerinctornára egy általános, preventív jellegű verziót, sérv esetén egészen más gyakorlatokkal dolgoznak, mindig a beteg állapotának, a sérv helyzetének megfelelően.