Konditerem: gépek vagy csoportos óra? Mindkettő

A testsúly csökkentése vagy az izomcsoportok kiépítése, ápolása. Ez a két leggyakoribb cél a fitneszstúdiók vendégeinél. Népszerűek a gépek és a csoportos órák is, de melyiket válasszuk? Vagy csak szaunázni járjunk le? Összegyűjtöttük a válaszokat és fontos tanácsokat!

Konditerem: gépek vagy csoportos óra? Mindkettő!

Elkezdődött az őszi fitnesz szezon. Az augusztusi lazulás után újra zsúfoltak a konditermek öltözői, a sok az újrakezdő. Vannak akiknél még nem alakult ki a rutin, nem tudják biztosan mi a céljuk, csak a egyszerűen jobban szeretnének kinézni. Ahhoz, hogy az alakunk és az állóképességünk ne változzon, a többség konditerembe megy. Az újoncoknak hirtelen sok lehet a lehetőségek kínálata, a változatosság nehéz eldönteni milyen mozgásformát válasszanak. Konditerem: gépek vagy csoportos óra?

 

A konditeremben a legjobb, ha keverjük

Eddig a konditermek vendégei elsősorban az izomcsoportok növelése kapcsán vagy a gépekre esküdtek, vagy a csoportos órákon tombolták ki magukat, illetve sokan a wellness részlegben relaxáltak. A legjobb, ha mindhármat kombináljuk: a gépeken történő edzés növeli a kalóriafelhasználást, gyorsítja az anyagcserét, a csoportos órák, mint az aerobik vagy a zumba, elősegítik a motorikus képességek fejlődését és talán a legjobb motivációt adják. A spa részlegnek a regenerációban van komoly szerepe.

 

Fontos, de mégsem tudja a többség

Az izmoknak – azon túl, hogy optikailag is kiváló hatást keltenek – komoly szerepük van. Fontos tudni, hogy minden extra kilogramm izom naponta több mint száz kalóriát használ fel. Azaz az izomépítést nem szabad csak az urakra hagyni, a hölgyeknek is célszerű az ilyen jellegű gépeket is előszeretettel használni. Szervezetünk úgy van beállítva, hogy a huszonötödik évünk betöltését követően megkezdődik az izmok lassú leépülése. A mottó ettől a kortól tehát: use it or lose it, azaz használd vagy elveszíted!

 

Csoportos órák uraknak

Ahogy a hölgyeknek is célszerű a gépeket gyakrabban használni, úgy az uraknak is többször kellene csoportos órákra járniuk. Az órarendekre pillantva már egyre több olyan helyet találni, ahol nemcsak szeretettel várják az urakat, hanem igazán pasis edzést tartanak. A TRX edzés vagy a crossfit a teljes testünket megmozgatja, minden izom építéséért és alapos megmozgatásáért felel, sőt a testsúlycsökkentésében is segíteni tud.