A barna zsírszövet fogyaszt!

A folyamatosan nassoló, de mégis vékony emberek titkára fény derült: magas aktivitású barna zsírszövet, amivel rendelkeznek, ami kalóriát éget, ahelyett, hogy raktározna.

A barna zsírszövet fogyaszt!

 

Ki gondolta volna, hogy zsírra van szükségünk, hogy a zsírt elégessük? Itt most nem a fehár zsírról van szó, amitől szabadulnánk, hanem egy másik változatáról, a barna zsírról. A testünkben ugyanis két típusú zsírszövet található: a kevésbé egészséges fejér és az egészséges barna zsír.

Utóbbi rendkívül dús hajszálerekben, innen is van a sötétebb színe. Ami viszont döntő hatású, hogy a barna zsír tele van mitokondriummal, ami testünk minden sejtjének „erőműve”. Köszönhetően ennek, ez a fajta zsírszövet rengeteg kalóriát éget el, így hőt termel.

Sokáig úgy gondolták, hogy a barna zsír az embereknél a felnőtté válással egy időben eltűnik a szervezetből, de a legújabb kutatások pont ennek ellenkezőjét mutatják. Ezen szövet fontosságát elsősorban a csecsemőknél lehet megállapítani: egy automatikus védelmi rendszerként üzemel a picik kihűlése ellen, de a felnőttek szervezetében is található a barna zsírszövet egy válfaja az eredetivel egyező tulajdonságokkal.