Futás hosszabb kihagyás után

A legtöbb futónak, nemcsak a kezdőknek, az első lépés a legnehezebb, amivel kilépünk az ajtón. Ezt még nehezebbé teszi, ha ki kell hagynunk hosszabb időt az edzésekből. Hosszabb kihagyás után kezded el a futást? Így győzd le az újrakezdők kihívásait!

Kapcsolódó kép

 

Herwig Thoms egy ismert és tapasztalt német maratonfutó. A kitűzött célja épp az volt, hogy három óra alá szorítsa a maratoni táv teljesítését, amikor egy hosszabb betegség ledöntötte a lábáról. Kilenc hónap múlva zöld lámpát kapott az orvosoktól és megkezdhette az edzéseket.

Az eleje kínszenvedés volt: az első futásakor alig három kilométert teljesített a maratonfutó, és saját elmondása szerint sem haladt sokkal gyorsabban, mint ha sétálna. Egy tortúra volt az újrakezdés, mintha elfelejtett volna futni, úgy érezte, soha többet nem fog maratoni távot teljesíteni.

Mindegy, hogy kezdőként vagy újrakezdőként fogunk hozzá a futáshoz, sokszor a kitűzött céljaink, ambícióink és a kezdéskori teljesítményünk közötti léc átugorhatatlannak tűnhet. Eltart egy ideig amíg a szív újra nagyobb és erősebb lesz, amíg az izmainkban lévő „erőművek” újra több energiát tudnak termelni. Az ember nem gép, de a testünk gyorsan tanul. A kezdő futóból is válhat maratonista tudatos és felépített edzésprogrammal, de csak türelemmel.

Az újrakezdők tudhatják, hogy a szervezetük viszonylag gyorsan „feleleveníti” a korábbi lehetőségeket. Fussunk és a formánkat vissza tudjuk nyerni, csak az elején ne a korábbi csúcsteljesítményünket akarjuk viszontlátni. Herwig Thoms esetében is így volt, egy félmaratonon már túl van másfél órás idővel. Nálatok is éppen így lehet!