Életmódváltás alapja a cukor nélküli étrend. De mivel lehet helyettesíteni?

Azoknak akik fogyókúrával küzdenek, akik órára pontos kalória táblázatokkal tartják kordában éhségüket, a legnagyobb ellenség a cukor. De ízekre szükségünk van, nem gyötörhetjük halálra magunkat. Olyan megoldást kell találni, ami egészséges és ízeket is nyújt. Persze a cukrot sok mindennel ki lehet váltani, szerencsére alternatíva van a hagyományos cukor helyett. Bemutatjuk a lehetőségeket.

De a cukorral és helyettesítőivel kapcsolatosan is azt vegyük figyelembe, hogy eltérően reagálhat a szervezet, mindenkire más hatással van a fogyasztásuk, ezért életmódváltás előtt érdemes szakamberhez fordulni, dietetikus személyre szabott étrendjét követni.

 

Méz: A legelterjedtebb alternatíva, ezt ajánlhatjuk listavezetőként. Több fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz: kalcium, réz, vas, magnézium, mangán, foszfor, kálium, nátrium, B1, B2, B3, B5, B6, C-vitamin is találhatóak benne..

Juharszirup: Természetes édesítőszer, amit a juharfa leveléből állítanak elő. Érdemes a 100%-ban juharszirupot tartalmazó készítményt választani, mert elég sok gyártó ad még hozzá a juharsziruphoz extra kukoricaszirupot vagy nádcukrot.

Kókuszcukor:nem savasít, nem lúgosít, és alacsony a glikémiás indexe is.

Stevia A stevia leveléből származó édesítőszer 2-300x édesebb a cukornál. A leggyorsabban terjedő alternatív édesítő.

Aszpartám
Általában diétás üdítőkbe használják. Bizonyos kutatások negatív tulajdonságait állapították meg, de azok a termékek amik fogalomban vannak, szigorú ellenőrzéseken feleltek meg a forgalmazáshoz szükséges engedélyeknek.

Agavé
Fruktózt tartalma miatt, és  inzulinrezisztencia vagy cukorbetegség esetén egyáltalán nem érdemes fogyasztani. Szénhidrátot is tartalmaz, a forgalomban kapható ilyen készítmények nem a legjobb megoldások a cukor pótlására