Tizenegy ötlet az úszáshoz

A legutóbbi, úszással foglalkozó cikkek után jó néhány kérdést kaptunk. Ezért gondoltam, nem árt, ha visszatérünk egy kicsit a többséget érdeklő úszással kapcsolatos problémakörökre.

Kapcsolódó kép

 

Nyáron sokan kedvet kapnak az úszáshoz, de kevesen vesznek igénybe edzőt. Pedig a technika javításán, a helyes mozgáson több múlik a medencében, mint az edzőtermi súlyzók között. Ez az a sport, amit egy teljesen idegen közegben, gyakran oxigén hiányos állapotban zajlik, akár nagyobb baj is történhet. Azért rettegni nem kell, ha betartunk néhány alapszabályt, még élvezni is fogjuk…

A legfontosabb, hogy az úszás során számít leginkább a technika, a stílus, a nyújtás, sajnos ezzel foglalkozik legkevésbé egy átlagos amatőr sportoló.. Úgy gondolja, majd erőből megoldja. Pedig a hatékonyság javításával drámai időbeli javulást érhetünk el. A hatékonyságunk alapvetően nem látható, csak érezhető, és csak rajtunk múlik.

  1. Mindig érezzük a bőrünkön a víz áramlását, sodrását, nyomását!
  2. Kis változtatás a kéz tartásán, a vízfogáson, a kicsúszáson nagy különbségeket hoz létre, hogy mennyire hatékonyan mozdítjuk meg magunk körül a víztömeget. Megmondhatjuk, hogy hogyan tedd szilárdabbá a vizet, hogy rátenyerelj, de ezt érezni kell!
  3. A változtatások csak egy kis területre terjedjenek ki, és a mozgásbeli eltérés olyan kicsi legyen, hogy a partról ne is nagyon vegyék észre. Ilyen lehet például a vízfelület áttörésénél tenyerünk vízbe érkezési szögének változtatása.
  4. Ne feledjük, hogy a feladat elején mindig görcsösebbek vagyunk. Ahogy egyre kevesebb izomcsoportot használva tisztul a mozgásunk, javul az energia-felhasználás, lazábban tartjuk izmainkat is.
  5. A víz alatt próbáljunk folyamatos nyomás alatt tartani a vizet.
  6. Próbáljuk megtalálni a zavartalan –szilárdabb, nagyobb ellenállást biztosító – víztömegeket. Ehhez alakul ki gyorsúszásnál a kéz S alakú egyre gyorsuló víz alatti útja.
  7. A víz ellenállása végig velünk van. A tenyerünk, alkarunk alatt legyen minél szilárdabb, hogy segítse előrehaladásunkat, de a fejünknek, testünknek, lábunknak legyen minél kisebb ellenállása, és ne akadályozza előre siklásunkat. És itt jön a legfontosabb hiányosságunk. A vállat még csak-csak nyújtja néhányunk – havi rendszerességgel… –, de a lábfejünket kevesen. Pedig a lábfej messze kilógva testünk örvénykúpjából pipál, ahelyett, hogy előre hajtana spiccelve, így ejtőernyő módjára fékez bennünket egész idő alatt.
  8. Ne veszítsük el előrehaladási sebességünket a tempó közben soha! Míg a levegőben „lazuló” kéz halad előre, a víz alatti előrehaladásban résztvevő kar folyamatosan keresse a zavartalan közeget, és gyorsuljon.
  9. A versenytempón való edzés nem sokáig segít a fejlődésben. Sokkal hosszabb fejlődést írhatunk le, ha rövidebb, intenzívebb úszásokat, és hosszabb, lassabb, „lábközötti” bólyás úszásokat iktatunk be.
  10. A tenyér ellenállás ugyan erősít, de a hatékonyságunkon nem segít.
  11. A tempószám hosszanként segít kontrolálni a hatékonyságjavulást. Csökkenő tempószám azonos pulzus mellett, azonos idővel – remek! Maradó tempószám, maradó pulzussal, javuló idővel – ugyancsak remek! Változatlan csapásszám, változatlan pulzus, romló idő… Elfáradtál, vagy nem figyelsz, pihenj!