Tizenkét hiba, amit ne kövess el, ha (újra) elkezdesz futni

Összegyűjtöttük a tizenkét leggyakoribb hibát, amit a hobbifutók, a mozgást újrakezdők elkövetnek. Olvassátok át, ezeket ne kövessétek el!

1. Túl gyors futás

A kezdők vagy újrakezdők leggyakoribb hibája, hogy túl gyorsan futnak. Akiknek célja az állóképesség visszaszerzése, növelése, azoknak fontos a fokozatosság. A megfelelő tempó megválasztása az állóképességet célzó edzések kulcsa. A futás, kocogás legtöbb pozitív hatása, mint a vérnyomáscsökkenés, a koleszterinszint normalizálódása, illetve az immunrendszer erősödése, összefüggésben van a megfelelő futótempóval.

2. Futás orvosi ellenőrzés nélkül

Túlsúlyos, beteg, vagy 35 évnél idősebb, csak ritkán, vagy eddig egyáltalán nem sportoló jelölteknek célszerű az első futás előtt orvosi ellenőrzésre mennie. A szabály azon hobbi futókra is vonatkozik, akik az első hosszabb távú versenyükön készülnek elindulni.

3. Futás nem megfelelő cipőben

A megfelelő cipő a futás alfája és omegája, emiatt a kezdők és újrakezdők első „futása” egy sportüzletbe vezessen! A rossz cipők a futás normális stílusát is befolyásolhatják, rosszabb esetben pedig sérüléshez is vezethetnek. A cipők vásárlásánál hagyjunk magunknak elegendő időt, és csak a saját érzésünkre, kényelmünkre hallgassunk.

4. Kezdőként gyakorlottakkal együtt futni

A csapatban futás megfelelő motivációt ad, de gyakorlott futókhoz kezdőként csatlakozni nem javasolt, ez túlzott tempóhoz vezet. Az első néhány alkalommal mindenkinek a saját testére kell koncentrálnia, figyelnie, hogy ne terhelje túl a szervezetet. Fontos: az elején ne legyünk túl becsvágyóak!

5. Túl sok edzés

Ha a pihenés és az edzés aránya nem megfelelő, úgy beszélhetünk túlzott edzésmennyiségről. Ez hanyatló, de minimum stagnáló teljesítményt eredményez, ugyanis a testünk nem tud megfelelően feltöltődni. A túlzásba vitt futás sérüléseket, alvászavart, betegségeket, gyakori hangulatváltozásokat okozhat.

Tizenkét hiba, amit ne kövess el, ha (újra) elkezdesz futni

6. Kevés folyadékpótlás

A futás közben folyadékpótlás elengedhetetlen minden olyan esetben, ahol a mozgás több mint egy órán át tart. Ennél kevesebb ideig tartó kocogást esetén egy egészséges szervezet a test folyadéktartalékaiból tud meríteni, de szükség esetén pótoljuk az elvesztett folyadékot. Fontos: a folyadékot már a futás előtt két-három órával célszerű megkezdeni, hogy a test tartalékait feltöltsük.

7. A futás végi sprint

Aki a futás pozitív egészségügyi hatásait szeretné élvezni, egy mozgás végére időzített heves sprinttel mindent elronthat. Minden táv utolsó része a testünk szemszögéből egy hatalmas erőkifejtés, az izmaink fáradtak, ha ilyenkor egy sprinttel terheljük a szervezetet, az sérüléshez vezethet.

8. Túl későn futni

Ha az éjszakai alvásunk nem tökéletes, egy késő esti futás növelheti az alvási zavarokat. Optimális esetben az edzés befejezése és az esti alvás megkezdése között két órának kell eltelnie. Lehetőség szerint inkább korán reggel menjünk kocogni.

9. Nagyobb túlsúllyal rögtön futással kezdeni

A túlsúly ellen a legjobb orvosság a mozgás. Komolyabb túlsúly esetén kezdésnek lassú, később erőteljesebb séta is megfelelő, hogy a szervezetünk túlterhelését elkerüljük. A futásnál a láb, az izmok és az ízületek igénybevétele háromszorosa az erős sétánál tapasztalható terhelésnek. Pár sétás edzést követően lassú kocogásra, majd később futásra lehet váltani.

10. Bemelegítés nélkül futni

Sok szakértő vallja: a futás önmaga bemelegítés, emiatt előtte nem szükséges külön bemelegíteni. A kezdő, újrakezdő sportolóknak ettől függetlenül javasolt az ízületek, izmok átmozgatása, valamint fontos, hogy a futást lassabb, nyugodtabb tempóban kezdjük meg, így a szervezetet bemelegítsük, felkészítsük. Tíz-tizenöt perc melegítő kocogást követően azt fogjuk érezni, hogy a futás könnyebbé válik, ekkor készült fel a testünk, ekkorra melegedtünk be.

11. Rendszertelenül futni

Sokan egyik héten sokszor mennek futni, majd a következőn henyélnek, majd újra nekivágnak, aztán csodálkoznak, hogy sem a kondíció, sem a testsúly nem éri el az elvárt mértéket. A teljesítőképességben, vagy épp a mérleg által mutatott értékben akkor látunk javulást, ha rendszerességet építünk a testmozgásba. Figyeljük meg a futás után a testünket, mennyi időre van szüksége a regenerálódásra, és ez alapján állítsuk be a heti mozgások számát. Fontos: megfelelő edzésszám beállítását követően tartsuk azt és annak rendszerességét is!

12. Mások szokásait átvenni

Az emberek különböznek, a futók ugyanígy. Egyeseknek a hajnali futás jön be, mások délután mozognak szívesebben. Néhányan a természetben futnak szívesebben, mások a futópályát részesítik előnyben. A legfontosabb, hogy abból induljunk ki, nekünk mi a jó, ehhez igazítsuk az edzésprogramunkat, ne mások példájából induljunk ki!