Így élhetsz száz évig!

Miközben Európában a születések száma csökken, a várható élettartam folyamatosan növekszik. Élhetünk száz évig?

Egy 2014-es statisztika alapján a ma született lányok 82,73 évig élnek majd, míg az újszülött fiúk várható élettartama 77,72 év. Köszönhetően az egyre jobb egészségügyi ellátásoknak, az egyre jobban és pontosabban ható gyógyszereknek, illetve annak, hogy – szerencsére – nem része mindennapjainknak háború vagy járvány, az átlagos életkor évről évre folyamatosan növekszik. Kutatók szerint 2050-re elérheti a várható élettartam a 90 évet is.

Kapcsolódó kép

Élettartam és rizikófaktorok

Természetesen ez az időtartam csak egy szám, egy ember élettartama sok különböző tényezőtől függ. Aki a matuzsálemi kort is meg szeretné érni, egészséges életmódra kell váltson, a legfontosabb, hogy elhagyjuk a cigarettát. A dohányzás ugyanis a leginkább ellenjavallt szokás, a legkomolyabb rizikófaktor: az erős dohányzás – kutatások szerint – közel tíz évvel rövidíti meg az életet.

A sport, az egészséges táplálkozás és az ideális testsúly elérése ellenben nagyban támogatja az élettartam növelését. Tudósok szerint minden plusz kiló eltérés az ideális testsúlyhoz képest kimutathatóan csökkenti az életkort. A kutatások azt is alátámasztják, hogy a hölgyek átlagéletkora a későbbiekben is magasabb lesz, mint az uraké.