Miért egyél cseresznyét? Hat jó okot is adunk rá!

Édes és zamatos cseresznyét majszolni mindenki imád. Ez a nyár egyik legjobb része. Nemcsak egészséges, de tele van hasznos tápanyagokkal is. Megelőzhet egy csomó betegséget, és csak 44 kalória van egy bögrényi cseresznyében. Összegyűjtöttünk hat okot, hogy miért érdemes sok cseresznyét enned!

 

Képtalálat a következőre: „cherry”

Gyulladáscsökkentő!

A Journal of Nutrition lehozott egy tanulmányt, miszerint a cseresznye fogyasztása nagymértékben enyhíti a krónikus gyulladásos betegségeket. Akik ízületi gyulladástól és köszvénytől szenvednek, számukra a cseresznye leve a legjobb megoldás!

Tökéletes C-vitamin és rostforrás!

Egy bögrényi cseresznye fedezi a napi C-vitaminszükségleted 25%-át, és több mint 2 gramm rostot tartalmaz!

Serkenti az agyműködést!

Ha szeretsz cseresznyét majszolni, akkor mázlid van! Egy kutatás kimutatta, hogy nagyon jó hatással van az agyműködésre, továbbá csökkenti az Alzheimer-, és a Huntington-kór tüneteit.

Segít megelőzni az izomsérüléseket!

Csökkenti az edzés utáni izomlázat, és hosszútávon megakadályozza az izomsérülést. Az izomfájdalom a kemény edzés velejárója, azonban nem biztos, hogy olyan jó móka másnap, ha nem tudsz felmenni a lépcsőn. A cseresznye tele van antocianinokkal, antioxidánsokkal, így gyulladáscsökkentő hatása van, illetve megnyugtatja a fájó izmokat.

Megelőzi a szív- és érrendszeri megbetegedéseket!

A cseresznyében lévő antocianinok, amiktől a rubinvörös színét kapja, nagymértékben csökkentik a szívbetegségek kialakulásának esélyét. Számos tanulmány kimutatta, hogy a szívbetegségek esélyének csökkenése, és a fokozott cseresznyefogyasztás között szoros összefüggés van.

Segít a rossz alvóknak!

A cseresznye természetes forrása a melatonin nevű hormonnak, amely nagy szerepet játszik az alvás szabályozásában. Figyelembe véve, hogy mennyire fontos a jó alvás, főleg ha valaki diétázik, a cseresznye leve tökéletesen kiegészítheti a diétát. Egy tanulmány kimutatta, hogy a gyümölcslé még az insomniát is enyhíti.