Testmozgások, amik segítenek harmonizálni a test és a lélek egyensúlyát

Bár a test, a lélek és a szellem egyensúlyának fontosságáról sokat hallani, annál kevesebben tudják, hogy pontosan mit is takar ez a hármas egység, és mit kellene tenni az eléréséért. Pedig ma is elérhető az a tudás, amely ősi örökségünk: a Földünk különböző részein különféle mozgássorozatokat örökítettek ránk, amelyekben közös, hogy javítják szervezetünkben az energia áramlását, ezzel is elősegítve az egyensúlyt.

Nevezik csínek, pránának, életerőnek, amelyet ezek az ősi mozgások felerősítenek, kiegyensúlyoznak. Az ősi irányzatok mellé újak is felsorakoztak, amelyek közül mindenki választhat egyénisége és vérmérséklete szerint. A mozgások, testhelyzetek, meditációs és légzőgyakorlatok kombinációi egészségvédő, betegség-megelőző, életminőség-javító szerepet is betöltenek és megelőzik a korai öregedést.

A rendszeres mozgás már önmagában boldogsághormonokat termel, azok az irányzatok, amelyek a lélekre is odafigyelnek, olyan pluszt adnak gyakorlójának, amelynek hatása alól nehéz lesz „szabadulni”. Egyre többen vannak tisztában azzal, hogy vannak szemmel nem vagy nem mindenkinek látható energiamezőink, csakráink, amelyek a szerveinkkel és a belső elválasztású mirigyeinkkel vannak kapcsolatban.

Ha ezek a csakrák jól működnek, akkor szervezetünk egészséges. Az ősi mozgássorokat úgy alakították ki, hogy az energia áramoltatásával meggyógyítsa szervezetünket ott, ahol szükség van rá. Bár ezek az irányzatok elsősorban a fizikai szintre tett jótékony hatásaik miatt lettek népszerűek, egyre többen fordulnak feléjük, és „ássák” mélyebbre tudásukat.

Az egyik legősibb, a testi-lelki-szellemi egyensúlyt segítő mozgás a jóga. Európában akkor terjedt el tömegesen, amikor a stressz egyre inkább a mindennapjaink részévé vált. A jóga megtanít újra lélegezni, ezáltal a sejtjeink több oxigénhez jutnak, segít az egész napos ülésben megrövidült izmokat újra megnyújtani, kioldani az belőlük a feszültséget. Javítja az anyagcserét, méregteleníti az szervezetet.

Jóga

Eredetének hazájában, Indiában a jóga mélyebb spirituális gyökerekkel bír, a nyugaton először az ászanák, azaz a különféle jógatartások terjedtek el, de aki elmélyed a jógában, az előbb-utóbb találkozik a jóga erkölcstanával, a meditációval, a légzésgyakorlatokkal és a mantrákkal is. Számtalan jóga irányzattal találkozhatunk, érdemes addig keresni, amíg megtaláljuk a személyiségünkhöz leginkább illőt.

Hatha jóga: klasszikus, általában fizikailag nem túl megerőltető, kezdőknek ajánlott. Hangsúlyos a meditáció is.
Vinyasza flow: megerőltető, dinamikus, nőiesebb, táncosabb jóga.
Iyengar jóga: a legprecízebb, azoknak, akit ezt szeretik, ideális sérülés utáni regenerálódásra is.
Kundalíni jóga: energetizál, jókedvre derít, koncentrált légzéstechnikát alkalmaz.
Himalája jóga: nyugodt, kiegyensúlyozott jóga, központban a gerinc.
Ashtanga jóga: erős fizikai igénybevétel, azoknak, akik szeretik az izomlázat.
Bikram jóga: negyven fokos melegben izzasztó, sportos irányzat, meghatározott tanrend szerint.
Hot jóga: szintén melegben végzik, de a gyakorlatok változnak óráról órára.

Tajcsi

Ami a jógában a prána, az itt a csí, az életerő. Kínából származik, ott gyakran láthatunk a parkokban lassú mozdulatokat végző, akár idős embereket is. A lassú, kitartott mozdulatok helyesen kivitelezve erős izomunkával járnak és az energiaáramlást is beindítják. Nem gondolnák róla, hogy eredetileg harcművészeti irányzat. Többféle stílusirányzata létezik, de a különbségek nem olyan karakteresek, mint a jógában. Itthon általában a 24 lépéses és a 42 lépéses egyszerűsített jangformát gyakorolják.

Jiaido

Újszerű irányzat, a japán és kínai harcművészeti keveredése. A tajcsihoz hasonló, lassú lágy mozgásos, keveredve hirtelen erős, határozott lépésekkel. Aktív meditációs forma.

Csikung

Ősi kínai „energiatorna”, meditáció. Több mint négyezer éves ez a mozgásrendszer, amely a vadállatok ösztönös mozdulatainak utánzásán alapul. Hasonít a szintén kínai tajcsira.

Pilates

A pilates viszonylag fiatal sport: a huszadik század közepén fejlesztette ki a német Joseph Pilates. A test és lélek kapcsolatára épül, de a spiritualitás nem kap olyan nagy szerepet benne, mint a jógában. Az órák strukturáltak, kiszámíthatóak.