A mentális tréning ereje: érezd meg az elméd hatalmát!

A mentális tréning kifejezés elsőre furcsának hathat, hiszen két egymástól távol álló fogalom keveredéséből született. A mentális szó hallatán egy intellektuális téma, probléma, kérdés jut eszünkbe, tehát amiről beszélünk, az intellektuális vonalon történik. Ezzel szemben a tréning szó hallatán, fizikai edzés, erősítés jut eszünkbe, amit azért végzünk, hogy testünket erősebbé, ellenállóbbá tegyük.

Mi a mentális tréning?

Azonban jobban belegondolva, a két fogalom nem is áll olyan távol egymástól. Amennyiben elfogadjuk, hogy „edzést” nemcsak fizikai síkon végezhetünk, tehát elménk, gondolatink, akaratunk is edzhető, azzal a szókapcsolat is azonnal értelmet nyer.

A mentális tréning a sport egyik velejárója, ugyanakkor öntudatlanul csak egy bizonyos szintig fejleszthető. Bizonyos helyzetekben (például a versenydrukk leküzdéséhez) már ennél komolyabb, nagyobb odafigyelést igénylő tréninget kell végeznünk.

Lássuk tehát az alapokat!

Képzeljük el, hogy egy tisztáson vagyunk, ahol a derékig érő fűben sétálunk. Amint átkeltünk a tisztáson forduljunk meg, és nézzük meg a csapást, amit magunk után hagytunk. Ezt a gyakorlatot ismételjük meg egy héten át minden nap. Egy kicsi kreativitással és képzelőerővel ez nem jelenthet problémát. Mit gondolsz, mit látsz majd, amikor a hét utolsó napján hátratekintesz elképzelt sétád végén? Bizony, egy már ismerős, járt utat. Ez a tréninged eredménye! A mentális tréning lényege éppen ez. Új, eddig nem látott vagy ismert „utakat” bejárni képzeletben. Ezzel kondicionálhatjuk magunkat arra, hogy a későbbiekben olyan akadályokat is leküzdhessünk, amik most még átléphetetlennek tűnnek!

Hasznos tippek futóknak!

Futás közben ismételgess olyan beszédeket, monológokat, amik segítenek átlendülni a holtpontokon, leküzdeni az akadályokat. Minél többször ismétled meg magadban, annál könnyebb lesz az edzésed, és annál könnyebben juthatsz előre!