Ha már belevágsz, legyen életre szóló életmódváltás!

Sokan tudják, hogy rossz, önpusztító, de legalább is egészségtelen életmódot folytatnak, ám jóval kevesebben vannak azok, akik el is jutnak a változtatás elhatározásáig. Sajnos még kevesebben vannak azok, akik sikerrel birkóznak meg a feladattal, többnyire azért, mert a kísérletük során a három fő terület közül nem mindegyik kap elég hangsúlyt. Ha már belevágsz, legyen életre szóló életmódváltás!

Mire figyeljünk, ha egészséges életmódra váltanánk?

A nagy váltásnak három fő alappillére van: az első a káros szenvedélyek elhagyása, a második az étkezés korszerűsítése, a harmadik pedig a rendszeres testmozgás elkezdése. Mindehhez persze megfelelő elhatározásra és motivációra van szükség. Ha valóban úgy gondoljuk, hogy változtatni akarunk, tűzzünk ki rövid távú és hosszú távú célokat. A rövid távú célok segítenek abban, hogy a napi motiváltságot fenntartsák és sikerélményekhez juttassanak, amíg azt a bizonyos távoli célt elérjük. A sikerélmények nagyon fontosak az állandó továbblépéshez, az akaraterőnket és az önuralmunkat ugyanis mindig próbára teszik majd régi bevált szokásaink.

Ha már belevágsz, legyen életre szóló életmódváltás!

1. Búcsú a káros szenvedélyektől

A káros szenvedélyektől való megszabaduláshoz valóban nagyon fontos az erős elhatározás, ha valakinek túl régóta vannak káros szenvedélyei (akár dohányzás, akár alkohol, akár kábítószer), kérje szakember segítségét, hogy a siker biztos legyen. A változtatás óvatos és fokozatos legyen. Semmiképpen sem jó egyszerre elkezdeni a káros szenvedélyek elhagyását, a fogyókúrát és a sportolást. Ha mindent egyszerre akarunk a szervezettől, lehet, hogy belebukunk, mert nem vagyunk képesek olyan hirtelen egyszerre mindenhez alkalmazkodni.

2. Korszerű táplálkozás

Fontos lépcső a rossz étkezési szokások átalakítása. Először is meg kell vizsgálnunk, hogy mik a céljaink: súlyvesztés vagy súlyfenntartás és alakváltoztatás. Súlyvesztésnél fontos, hogy a bevitt kalóriákat – amennyire csak lehet – szorítsuk vissza, illetve a táplálék összetételét a lehető legjobban alakítsuk. Nagy általánosságban elmondható, hogy igazi fogyás napi 1500–1800 (természetesen ez függ magasságtól, fizikai aktivitástól, nemtől, kortól…) bevitt kalória körül vagy ezalatt lehetséges. Nem érdemes 1200 kalória alá menni, mert akkor a teljesítményünk is radikálisan csökken, ráadásul az éhezés demoralizál, hamar feladhatjuk a küzdelmet.

Mindenféle tápanyagot be kell vinnöünk, nincsenek „mumusok”, mint a zsír vagy a szénhidrát. Szükség van erre is, arra is – de mértékkel! Ha szülinap van, nyugodtan együnk meg egy szelet tortát, de tudatosuljon bennünk, hogy ez bizony komolyan elvett a napi bevihető kalóriamennyiségből, ráadásul egészségtelen is, de milyen lenne az élet úgy, ha sohasem jutalmaznánk magunkat finom falatokkal.

A szénhidrátok közül igyekezzünk a hosszú láncúakat választani (barna kenyereket, durum tésztákat, rizst, müzlit), próbáljuk nagyjából teljesen száműzni a cukrot (kávé, üdítők, gyümölcsjoghurtok), de sajnos a „fehér méreg” szinte mindenben felbukkan. Zsírra is szükségünk van, bármilyen furcsán hangzik is. Vannak például olyan vitaminok (A, D, E, K), amelyek kizárólag zsírban oldódnak. Itt is igyekezzünk telítetlen zsírsavakat magunkhoz venni.

A fehérje bevitel elengedhetetlen, próbáljuk fehérhúsokból összeállítani fehérje bevitelünket. Az ásványi anyagok és vitaminok bevitelére is ügyeljünk, lehetőleg ne vitaminkészítmények, tabletták formájában igyekezzünk bevinni, mert azt a szervezet nem tudja olyan mértékben hasznosítani, mint a természetes tápanyagokkal bekerülőket.

Ha már belevágsz, legyen életre szóló életmódváltás!

Étrendünk alapját a hosszú láncú összetett szénhidrátok jelentik, ezen felül tartalmazzon rengeteg zöldséget, gyümölcsöt, lehetőleg minél többet frissen. Ezt követik a tejtermékek, majd a húsok (legyen inkább több a fehér hús, csirke, pulyka, hal, de azért ritkábban szükség van vörös húsra is). A napi zsír bevitele nagyjából megoldott a hús- és tejtermékekkel. Amikből a legkevesebbet érdemes magunkhoz venni, azok az egyszerű cukrok, édességek, üdítők, csoki.

A folyadékbevitelünk legyen megfelelő mértékű és minőségű. Lehetőleg száműzzük a cukros üdítőket, az agyoncukrozott kávékat, teákat, gyümölcsleveket. A legjobb, ha szénsavmentes ásványvizet iszunk, naponta legalább másfél litert. Ez sportolás, illetve meleg idő esetén duplázódhat, de akár triplázódhat is!

3. Rendszeres testmozgás

Kezdjünk el mozogni! Szinte mindegy is, hogy mit választunk, sétálhatunk, tornázhatunk, biciklizhetünk, fallabdázhatunk, focizhatunk, úszhatunk, a lényeg: legalább negyven percig tartson a mozgásunk egy-egy alkalommal, s az a legjobb, ha minden alkalommal megizzadunk egy kicsit. Ahhoz, hogy az életmódváltásunk eredményeket hozzon, legalább hetente három alkalommal időt kell szakítanunk a testmozgásra.

Ha minden sikerül és elérjük rövid és hosszú távú céljainkat is, nem hagyhatjuk abba az „új” életvitelt. Ha ebbe a hibába esünk, akkor hamarosan újra a start mezőről kell indulnunk. Az életmódváltásnak valóban egy életre kell szólnia!