Nyári sportok amik tökéletesítik az alakot: tippek a szabadtéri edzésekhez (első rész)

Az aktív, sportos életmód hosszú távon úgy maradhat örömökkel és kihívásokkal teli, ha időnként a szokásos edzésprogramon, illetve mozgásformákon kívül, új, másfajta terhelést nyújtó lehetőségek felé is nyitunk. Van néhány ötletünk, hogyan állítsd össze a nyárra a fitnesz bakancslistádat, azaz milyen aktivitásokat próbálj ki, egyrészt hogy tovább fejleszd magad, másrészt, hogy jól szórakozz! A kinti edzések jobban motiválnak, szívesebben töltünk több időt sportolással, ha azt szabadtéren végezzük. ezért sorozatunkban adunk néhány ötletet,

1: Crossfit – outdoor tréningek

A CrossFit folyamatosan változtatott magas intenzitású funkcionális mozgás. Ez az edzésrendszer komoly elméleti megalapozottsággal bír, a fittséget tíz alapképességben határozza meg és ezek mindegyikét fejleszti, egyensúlyba hozza. Az alapelv az, hogy az aki fitt, annak egyaránt kell jeleskednie a gyorsaságban, erőben, ügyességben, a kardiovaszkuláris és légúti állóképességben, és az adott idő alatt elvégzendő munka maximalizálásában; de ugyanígy az egyensúlyérzékre, pontosságra, hajlékonyságra, kitartásra és koordinációs képességére is szüksége van. E tíz képesség nyújtja a fittség szintjét, ezek mindegyikében fejlesztheted magad a CrossFittel. Funkcionálisedzés. Elsősorban olyan mozgásanyagokat végzünk az órákon amelyeket az életünkben, a hétköznapokban is használni tudunk. Ezért is lehet ideális edzéskörnyezet egy külső helyszín, sportpálya, de akár játszótér is.

Képtalálat a következőre: „outdoor crossfit training”

A megmérettetés, azaz „a napi edzés” (WOD, Workout of the Day) számtalan gyakorlat végtelen kombinációjából állhat. Ezek alapvetően három típusúak lehetnek: gimnasztikus (pl. fekvőtámasz, húzódzkodás), súlyemelés (pl. emelés, guggolás, lökés, szakítás) és metabolikus felpörgetés (futás, ugrálókötél, evezés). Az edzések során számos eszközt használhatsz, gyakori a kettlebell, a súlyzórúd használata, de bármikor előkerülhet egy gumiabroncs, amit forgatni kell, vagy éppen egy jókora kalapáccsal püfölni. Az óra megtanítja az embereknek a természetes, alap mozgásokat helyesen végrehajtva (kúszások,mászások,elrugaszkodások a talajtól, állat mozgások utánzása), amik gyerekkorunkban meg voltak mindenkiben, aztán ez a hosszú évek alatt kiveszett belőlünk, pedig ha megfigyeljük, ezeket végezzük folyamatosan a mindennapjainkban is!

Kiválóan fejlődik az edzésektől a teljesítőképességünk és fittségi szintünk!
Nincs két egyforma edzés, változatosak a gyakorlatok.
Kezdők és haladók egyaránt járhatnak tinédzsertől 70 éves korig.

 

Ha kezdő vagy, akkor se ijedj meg, a cél az, hogy minden egyes edzésen többet hozz ki magadból. A CrossFit során elsősorban önmagad ellen kell küzdened – az pedig a legnagyobb győzelem, amit arathatsz.