Egészséges reggeli és nasi ötletek, receptekkel

A nagyobb étkezések között sokszor megéhezünk. Nehéz ilyenkor eldönteni, mit szabad nassolnunk és mit nem. Vajon mi az, amivel már túlzásba esünk, és teljesen felesleges kalóriákat viszünk be, majd nem fogunk tudni a főétkezések alatt enni? Íme, három ízletes receptötlet reggelire vagy nasi helyett! 

  1. Köleskása karamellizált körtévelköles

Hozzávalók:

  • 100 g köles
  • 450 ml tej
  • Kevés fahéj, kevés szegfűszeg
  • 1 csipet reszelt citromhéj
  • 3 evőkanál méz
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál aprított mogyoró

A karramelizált körtéhez:

  • 3 érett körte
  • 1 citrom leve
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csipet vanilin cukor

Hogy csökkentsük a köles keserű ízét, mossuk le előbb vízzel. A tejet öt percig főzzük a fahéjjal és a szegfűszeggel. Ezután adjuk hozzá a citromhéjat, a kölest és a mézet és a só, majd további negyven percig, lassú tűzön főzzük. Ha szükséges, önthetünk hozzá még tejet. Eközben vágjuk darabokra a körtét, és magozzuk ki! A citromlevet melegítsük fel egy serpenyőben a cukorral és a vaníliás cukorral, majd rakjuk bele a körtéket, és kevergessük, amíg nem karamellizálódik! Tálalva a meleg kására tegyük a körtéket, és szórjuk meg az aprított mogyoróval!

  1. Quinoa müzlimüzli

Hozzávalók:

  • 300 g nyers quinoa
  • 135 g zabpehely
  • 70 g mag, vagy diófélék
  • Fél teáskanál fahéj
  • 60 ml juharszirup
  • 2 evőkanál növényi olaj
  • 1 nagydoboz görögjoghurt (vagy natúrjoghurt)
  • Friss bogyósgyümölcsök

Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius-fokra! Keverjük össze a hozzávalókat (a joghurtot kivéve), öntsük egy sütőpapírral lefedett sütőlapra, majd süssük tizenöt percig! Öntsük egy tál joghurt tetejére!

  1. Guténmentes kenyérgluténmentes kenyét

Hozzávalók:

  • 145 g zabpehely
  • 135 g napraforgómag (hántolt)
  • 90 g lenmag (egész)
  • 65 g apróra vágott mogyoró
  • 2 teáskanál chia-mag
  • 4 teáskanál psyllium mag
  • 3 teáskanál kókuszolaj
  • 1 teáskanál só
  • 1-2 evőkanál juharszirup
  • 350 ml víz

A sütést megelőző napon keverjük össze a zabot, a napraforgómagot, a lenmagot, a mogyorót, a chia-magot, a Psyllium-magot és a sót egy nagy tálba. Adjuk hozzá a kókuszolajt, a vizet, és a juharszirupot, majd jó alaposan keverjük össze! Takarjuk le egy ronggyal és hagyjuk állni egy éjszakán át!

Másnap melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Préseljük bele a tésztát egy kenyérsütő-formába, majd két lépésben süssük meg. Először húsz percet a sütőformában, majd további harmincöt-negyven percet anélkül. Hagyjuk kihűlni, mielőtt felvágnánk és elfogyasztanánk!

Ha még több hasonló receptre vágysz, itt megtalálod őket.