Így őrizd meg hódító mosolyod!

Egy mosoly sokszor többet ér a szavaknál. Azok az emberek, akiknek szépek és egészségesek a fogaik, általában többet és magabiztosabban mosolyognak, ezáltal a környezetükben jobb benyomást keltenek, mint azok, akik nem szeretik mutogatni a fogsorukat, ezért inkább nem is mosolyognak.

Sajnos azonban vannak olyan hatások, amelyek még az egészséges étrendet követők körében is veszélyt jelentenek a fogakra, anélkül, hogy ennek tudtában lennének.

A lakosság nagy része nincs tisztában a savas ételek és italok fogzománcra gyakorolt hatásával. Pedig nem kell ahhoz folyamatosan szénsavas üdítőket vagy vörösbort fogyasztani, hogy a saverózió visszafordíthatatlan károkat okozzon a fogakban. Sok gyümölcsnek, például a citrusféléknek, de még a szilvának és a földiepernek is magas a savtartalma, de a reggelire elfogyasztott narancslé, vagy akár a salátán lévő öntet is veszélyes lehet, annak ellenére, hogy a szervezet számára ezek értékes tápanyagok.

A magyar lakosság körében a fogzománc kopásról végzett egyik kutatás szerint a legtöbb esetben a metszőfogakat érinti a saverózió okozta károsodás. A metszőfogak károsodása esztétikai szempontból is releváns, hiszen elhelyezkedése miatt ez a legszembetűnőbb fogcsoport.

Mi a megoldás? Természetesen nem a vitamindús gyümölcsök elhagyása az étrendből, hanem inkább a szokásaidat kell kicsit átalakítanod, ha szeretnéd sokáig megőrizni szép fogsorodat. Így őrizd meg hódító mosolyod!

  1. Ne hagyd abba az egészséges ételek, különösen a gyümölcsök fogyasztását, de változtass evési szokásaidon: a magas savtartalmú ételeket, italokat ne tartogasd a szádban, ne kortyolgasd hosszan, hanem gyorsan nyeld le, esetleg használj szívószálat!
  2. Kerüld a szénsavas üdítőket!
  3. Az ételek és italok magas kalciumtartalma csökkenti az erozív hatást, ezért ajánlott az ásványvíz fogyasztása (persze itt is jobb a mentes).
  4. Az étkezést zárd magas kalciumtartalmú, semlegesítő hatású étellel (sajt, tej)!
  5. A savas ételek, italok fogyasztása után fél-egy órát érdemes várni a fogmosással, hogy a felpuhult külső réteget ne dörzsöljük el, legyen ideje a nyálból felvett kalcium és foszfor segítségével remineralizálódni, azaz visszakeményedni.
  6. Savas ételek fogyasztása után a speciális, alacsony dörzsölő hatású fluoridos fogkrém használata is kiválóan semlegesíti a savhatást, mivel segít visszaerősíteni és visszakeményíteni a savak hatására felpuhult fogzománcot. Naponta legalább kétszer moss fogat ezzel a speciális fogkrémmel!
  7. Szájápolásra fluoridtartalmú, remineralizáló szájápoló szereket (fogkrém, szájvíz) érdemes használni.
  8. Fogmosásra kisfejű, puha sörtéjű fogkefét és kevésbé koptató fogkrémet használj, és kevésbé koptató fogkrémet!
  9. Minden fogfelszín megtisztítása a cél: a fogak közötti területekre fogselyem, fogköztisztító kefe használata is szükséges lehet (egyedileg fogorvos tanáccsal).