A négy leggyakoribb gyengeség, ami megnehezíti a futók életét!

Az utóbbi évtizedben a helyes futótechnika központi kérdéssé vált. Nem csak a profi futók körében vita tárgya ez a dolog, de a kezdőkében is. Mindenki azt hiszi, hogy a futótechnikája kifogástalan, azonban nem minden hibát veszünk észre. Most összegyűjtöttünk ezek közül négyet!

 1. „Tengelyeltolódás”
  Ezzel a problémával a futók gyakran találkoznak, azonban nem ismerik fel. Ilyenkor a lábunk a testünk tengelye előtt ér le a földre. Más szavakkal, a lábnak a testünk, és a testtömegünk centruma „alatt”, vagy minimális eltéréssel kell földet érnie. Ha ez nem történik meg, a tested nem lesz egyensúlyban, a gerinced pedig rossz irányú terhelést kap. Ha viszont sikerül kiküszöbölni, a csapódások száma egy adott időn belül csökkenni fog, amitől kevesebb energiát kell felhasználnod, és a terhelés is kisebb lesz.

overstride

 1. Túl sok törzs- és vállmozgás
  Ez a hiba főként a kezdő futóknál szokott jelentkezni. Ilyenkor a kar helytelen mozgatása okozza a galibát. A kar túlságosan kileng, amitől a vállöv vele együtt mozog. Ez egészségtelenül erős oldalirányú mozgást eredményez, a váll pedig nagymértékben el fog fordulni. Képzelj el egy függőleges tengelyt a tested mentén, ami a jobb- és baloldalra osztja a tested. A kezednek nem szabad áthintáznia ezen a választóvonalon!
 2. Felhúzott vállak
  Ha úgy futsz, hogy a vállad túlságosan felhúzod, közel a füledhez, akkor a nyakad, a mellizmod és a bordaközi izmaid is görcsölni fognak. Ez csak felesleges fájdalmat jelent, és pihentetni kell. Gyakran előfordul azoknál is, akik túl sok időt töltenek a gép előtt ülve.
 1. Befelé dőlő térdek
  Ha futás közben megfigyeled a többi futót, észre fogod venni, hogy a legtöbb embernek befelé dől a térde. Vannak, akiknek jobban, vannak, akiknek kevésbé. Akár hiszed, akár nem, ezt az egyik fenék-izomcsoport, a gluteus medius gyengesége okozza, és jelentősen lelassítja a futót. A következő gyakorlattal segíthetsz ezen.csípő emelés