Egészségünk megőrzése télen

Lássuk, hogyan erősíthetjük testünket-lelkünket a téli hideg és kellemetlen időjárásban! Úgy látszik, mostanában az ősz és a tél kicsit begyorsított, ennek ellenére vagy éppen a felfordult ritmus miatt fázni kezdünk, gyakrabban meghűlünk.

Néhány jó tanács azokra a hetekre, amikor szinte már nem látunk az orrunkból előtörő nyálkától, a köhögéstől és a láztól. Ha legyengülünk és fázósak leszünk, az immunrendszerünk pedig némi támogatásról ábrándozik, itt az ideje egy kis változtatásnak!

A testünket erősíthetjük frottírozással, dörzsöléssel, csipkedéssel. Ez átmelegít és felfrissíti a szöveteket. Reggel, felkelés után egy kis frottír törölközőt hideg vízbe mártunk és a lábaktól felfelé haladva végigdörzsöljük a testünket, míg át nem pirosodik, forrósodik. Ezután végigdörzsöljük a kezünkkel és végig is csipkedhetjük. Ezzel a módszerrel szép marad a bőrünk és kitisztulnak belőle a salakanyagok. Eltűnnek a barna és egyéb gombás vagy más élősködő alapú foltok.

Ha gombát találunk a bőrünkön, hiszen a zárt cipőben ilyenkor könnyebben izzad meg a láb, különösen a hosszú távú sportoláskor, akkor almaecetes vattával dörzsöljük át az érintett bőrfelületet. Este lefekvés előtt pedig áztassuk lábunkat forró vízbe, amelybe egy kanál szódabikarbónát szórunk. Ha már jól átmelegedtünk, töröljük a lábat szárazra és kenjük be ausztrál eukaliptusz olajjal.

Az eukaliptuszt ilyenkor alkalmazhatjuk fogmosás után is: dörzsöljük végig vele a fogínyt, ez megszünteti az ínysorvadást és véd a fogszuvasodás ellen is.

Általános szabály, hogy lássuk meg azokat a táplálékokat, amelyeket felkínál számunkra az adott évszak. Ősszel kezdődik a dió és mogyoró szezonja, ezek kellemesen átmelegítenek, energiát adnak. Ugyanígy jól fűt és energiát ad a zabkása, amely nem utolsó sorban rengeteg vitaminnal és ásványi anyaggal is rendelkezik. Ugyanez vonatkozik a kölesre is. Együnk sok idény zöldséget, amit lehet nyersen, de a meleg hatás kedvéért használjunk sokféle melegítő fűszert kásákra szórva, ezekre később visszatérünk.

Opcióként említhető a padlizsán, még van paradicsom paprika, uborka, töltsük fel a szervezetünket vitaminokkal – sajnos manapság egy aktív sportolónak ki kell egészíteni ezt vitaminkészítményekkel, hacsak nem valódi kertművelésből és jó földből származó zöldségekhez juthat hozzá.

Jön a sütőtök és a gesztenye is. Ezeket süssük meg sütőben, védenek és melegítenek. A bokrokon ott a természet legerősebb gyógyszereinek egyike, a csipkebogyó. A puhákat szedjük le és azon a lyukon, ami a leszedésnél keletkezett ki tudjuk nyomni szép óvatosan a húsát, anélkül a torkot irritáló szőröcskék vele jönnének. Együnk sok almát és mákot!