Öt alapvető hiba, amit sokan elkövetnek a fogyókúra közben

Nagyon sok helytelen táplálkozási tipp kering az interneten. Ahhoz, hogy ne ess mások hibájába, nagyon figyelmesen kell tájékozódnod. Összeírtunk öt alapvető hibát, amit a legtöbben elkövetnek az áhított alak és súly eléréséért folytatott fogyasztáskor:

 1. Tévhit: elszámolt kalóriák: Igaz, hogy a futás több kalóriát éget, mint bármelyik másik tevékenység – 1.5 kilométeren a férfiak 124, míg a nők 105 kalóriát égetnek el futás közben. Ezt könnyen pótolhatjuk egy finom cappuchinóval vagy egy csokidarabos sütivel.
  Helyesbítés: Könnyebben kiigazodsz a kalóriákon, ha egy online kalória-kalkulátor segítségével ellenőrzöd, mennyi kalóriára van szükséged. Ha hajlamos vagy arra, hogy futás után megjutalmazod magad egy sütivel, jusson eszedbe, hogy ezzel nem pótolhatod megfelelően az elvesztett kalóriákat.
 2. Tévhit: ne vesd el a zsírt: Ha azt hiszed, jót teszel azzal, hogy száraz pirítóst eszel, és egyszerű salátát magában, tévedsz. A szervezetednek szüksége van zsírokra, hogy az A-, D-, E- és K-vitamint megköthesse. A zsírok sokkal lassabban szívódnak fel, mint a szénhidrátok és fehérjék, így a kínzó éhségérzet ellen is tökéletesek. Emellett a megfelelő hormontermeléshez elengedhetetlenek.
  Helyesbítés: A zsírnak 15-20 százalékát kell képeznie a napi kalóriaadagodnak. Kerülnöd kell a feldolgozott, telített zsírokat. Ehelyett az olyan telítetlen zsiradékokat részesítsd előnyben, mint az olívaolaj, a halolajak, vagy az avokádóban és a magvakban megtalálható természetes olajak. Ezek megvédik a szívedet.
 1. Tévhit: üres hassal futás: Talán hallottad már, hogy ha üres hassal mész futni, azzal több kalóriát égetsz. De ez sajnos nem így működik. Ez inkább lelassít és legyengít az edzésed során, mert a szervezetednek nem lesz elég szénhidrátja, amit elégessen.
  Helyesbítés: Ha egy órát, vagy annál kevesebb időt edzel, kihagyhatod a futás előtti étkezést, hisz ennyi időre elegendő elraktározott szénhidráttal rendelkezel (glikogén formájában, az izmaidban). Azonban, ha több időre mész, szükséged lesz minimum 100-200 kalóriára a futás előtt körülbelül fél órával. Válassz szénhidrátban gazdag, kis fehérje tartalmú ételt. Lehet ez akár egy banán mogyoróvajjal. (Ezen felül sok-sok folyadék)
 2. Tévhit: edzés után semmit: Egy kemény, hosszú edzés alatt az izmaid felhasználják az elraktározott glikogént, és „éhesek” lesznek. Ha ezt az izmok észreveszik, elraktároznak mindent, amit találnak.
  Helyesbítés: Az edzés után egy órán belül újra energiát kell biztosítani az izmoknak. Abban, amit beviszel, a szénhidrát és a fehérje aránya körülbelül 4:1 legyen.
 3. Tévhit: túl sok energia: Az edzés közbeni kalóriabevitellel, több energiához juttat a szervezeted, mint amennyire szüksége van. Az energiaszeletek, zselék, italok és shake-ek sokszor csak ártanak.
  Helyesbítés: Az egy óránál rövidebb futás alatt hanyagold a különböző energia-nasikat. Ha annál többet futsz, érdemes a futás vége előtt 20 perccel bevinni egy kevés plusz kalóriát, hogy a gyógyulási folyamatok felgyorsuljanak és elegendő energiád maradjon az edzés befejezéséhez. Ez kb. 30-60 gramm szénhidrátot jelent.